уторак, 3. март 2015.

Torta Bela Rada




Potrebno:
-za  I rolat -7 jaja,7 kašika šećera,6 kašika brašna,4 kašike mlake vode
-za II rolat-8 jaja,8 kašika mlevenih oraha,8 kašika šećera,3 kašike mlake vode
-za fil za rolate-1,5 decl mleka,250g kristal šećera,2 kesice vanil šećera,400 g samlevenih oraha,250g putera,4 rebra čokolade
-za žuti fil-8 žumanaca,1 celo jaje,8 kašika prah šećera,250g putera
-za beli fil-8 belanaca,400g šećera,1 dcl meda(a može umesto toga ulupana 4 šlaga sa mlekom),pa belanca možete utrošiti u puslice,beli komisbrot i sl.

Izrada:
Najpre trebamo ispeći rolate.Za prvi rolat u činiji za mućenje  umutimo žumanca,šećer koji dodajemo postepeno,zatim brašno također dodajemo po malo i vodu kašiku po kašiku.Kad smo to umutili,posebno u drugoj činiji dobro umutimo sneg od belanaca.Polako sneg dodamo u onu prvu masu i mešamo samo varjačom.
Rernu uključiti na 200°C.Veliku tepsiju plitku obložiti pek papirom i sipati masu.Staviti da se peče na 170°C 20-25 min.Probati čačkalicom ako ništa ne ostaje rolat je pečen i izvaditi ga na ravnu podlogu ali neka ostane u pek papiru.
Za drugi rolat umutiti žumanca,dodati šećer,mutiti,dodati mlaku vodu(sve postepeno)i onda dodati mlevene orahe.Posebno umutiti belanca i umućena lagano varjačom pomešati sa prvom masom i staviti da se peče u istu tepsiju obloženu pek papirom  i isto peći kao i prvi  rolat.
Pošto su se malo ohladili uvijemo rolate zajedno sa pek papirom i pokrijemo krpom.Kad su se ohladili možemo da uzmemo svaki rolat i polako odvijemo,skidajući lagano pek papir.Kad je skinut ,ponovo umotamo rolat u pek papir ili kuhinjske krpe da se ne suši.
Počinjemo da kuvamo fil za rolate od mleka i šećera,koji treba da se otopi u mleku.Kad provri,sklanjamo sa ringle i stavljamo mlevene orahe i vanil šećer.Ostavimo ovaj fil da se ohladi.Posebno umutimo puter i dodamo ohlađenom filu.Kad smo to dobro izmešali podelimo taj fil na 2 dela.Jedan će biti za crni rolat,a drugom delu fila dodaćemo otopljenu čokoladu i pomešati pa neka se ohladi i ovim filom filujemo žuti rolat.
Kad su rolati nafilovani umotamo ih ponovo u kuhinjske krpe da se ne suše i stavimo na hladno.
Sad pravimo žuti fil,tako što ćemo na pari skuvati žumanca,1 celo jaje,prah šećer.Mešamo i kad se zgusne fil  sklonimo sa ringle i neka se ohladi.U ohlađen skuvani fil pomešamo puter i izradimo.
Beli fil možemo praviti od belanaca,šećera i lupamo na pari,dok se ne zgusne u čvrstu masu,Kad se zgusne posebno istopljen med dodavati po malo i mešati na pari ,pa skinuti sa pare i dalje mešati dok se ne ohladi.Međutim može i beli fil da bude od ulupanog šlaga sa mlekom.
Slaganje torte-potrebna nam je okrugla podloga  za tortu.Rolate seći u jednake krugove debljine 2 cm.Ređati u tacnu da se dobiju cakne,tj latice bele rade.Osam krugova žutog rolata,stavljamo u krug a u sredinu jedan krug.Kad smo to poslagali premazujemo žutim filom svaku laticu i sredinu cveta.Sečemo drugi rolat isto u krugove 2 cm debljine i slažemo svaki krug na krug prethodnog reda.Kad smo složili opet premazujemo žutim filom i tako dok ne utrošimo 2 reda i jednog i drugog rolata,znači ukupno 4 reda,svaki put premazani sa žutim filom i sredina cveta također svaki put premazana a na kraju tanko premazati čitavu tortu.
Nakon toga ulupamo šlag (ako ne kuvamo belanca sa šećerom) pa najpre premažemo tankim slojem okolo latice,a posle ukrašavamo sa kesicom i nastavcima za ukrašavanje.Sredinu ostavimo da bude žuta ,tako da  cela torta kad završimo izgleda kao cvet -Bela Rada.Kad je isečena isto je dekorativna.

Poreklo recepta-iz stare sveske moje svekrve -jedna lepa i ukusna starinska torta


2 коментара: