среда, 18. март 2015.

Tašci sa sirom i blitvom


Potrebno:1/2kg krompira,250g brašna,1 jaje,1 mala kašičica masti,200g sira(feta),300g blitve,so biber,120g hlebnih mrvica(prezle),1 kašika ulja
Izrada:Operemo krompir u ljusci i stavimo da se kuva.Kad je skuvan oljuštimo ga i stavimo u pasirku da ga propasiramo(ne mikserom).U činiju na propasirani krompir (kad se malo ohladio)dodamo jaje,mast ,malo soli,brašno i umesimo testo da se ne lepi.Posipamo po malo brašna i mesimo, pa ga dobro umešenog ostavimo da odmori 15 minuta.Nakon toga razvaljamo oklagijom testo što tanje.

Radlom(točkić) uradimo kocke po testu i nakon toga stavljamo fil.
Fil je od obarene blitve i oceđene,pa sitno iseckane i u to dodamo isitnjenu fetu(suvlji sir).Sve zajedno izradimo viljuškom i ne moramo soliti jer je feta slana.Možemo dodati samo malo bibera.Kad je to izmešano malom kašičicom stavljamo u sredinu fil i preklapamo pa zatvaramo viljuškom.


U dublju šerpu stavimo vodu i malo posolimo pa kad zakuva stavljamo taške u kipuću vodu.Za 2-3 min je gotovo.Vadimo ih šupljom kašikom i stavljamo u prezle koje smo pre toga u jednoj činiji na 1 kašiki ulja ispržili da postanu lepe zlatno žute boje.Tako uvaljane u prezle stavljamo u činiju za posluživanje.
Uz to ide zelena salata.
Poreklo recepta-iz stare sveske moje mame(još se mogu puniti  sa mesom ali i slatki sa pekmezom od šljiva)

Нема коментара:

Постави коментар