Potrebno:100 g bundevinog semena(golica),1 kašika ulja,1 mala glavica crnog luka,biber,so,1,5 litar vode,kašika iseckane mirođije,kašičica iseckanog peršunovog lista
Izrada:Bundevino seme najpre treba malo na 180°C ispeći u jednoj manjoj tepsiji 10 min.Nakon toga malo samo da se ohladi ,treba samleti u super secku.Trebamo dobiti prah brašno.Ima malo i krupnijih delića ali ne smeta.
Na masnoći treba izdinstati luk koji smo narendali,da što manje preuzima miris čorba i da se što pre izdinsta.Sipamo malo vode i onda dodamo samlevene semenke bundeve.Odmah dodamo 1/2 l vode i neka kuva uz mešanje.Brzo se zgusne,pa treba dodavati pomalo vode.Dodati so,biber,seckanu mirođiju i ostatak vode.Smanjimo i neka još pomalo kuva.Probamo da li je dovoljno slano,pa ako nije dodamo još soli i na kraju za 15 minuta je gotova ova divna čorba.Na kraju dodamo seckani peršunov list.
Poreklo recepta-ovo je recept moje bake koja je za dane posta kuvala i ovu čorbu.Čorba ima izuzetan miris od pečenih samlevenih semenki i specifičan ukus.Boja je neobična tamnija(smeđe-zelenkasta). Ova čorba se pravila pre tako da su se semenke bundeve pekle(obučene u ljusku) i stavljale u stupu,pa se tucalo kao u avanu da bi se usitnilo.Posle toga se prosejavalo kroz sita.
Eto danas je jednostavnije,golica,mikser i gotova lepa zdrava čorba.
Нема коментара:
Постави коментар