четвртак, 12. март 2015.

Šarena pita



Potrebno:600g tankih kora,400g blitve(može spanać ili zelje),1/2 kg sira,4 jaja,2 kisele pavlake,so,biber,1 dcl kisele vode, 2 kašike žutog kukuruznog brašna,ulje

Izrada:
Blitvu malo obarimo i ocedimo pa iseckamo i stavimo u jednu činiju da se ohladi.Dodamo so i biber.
Posebno u drugoj činiji pomešamo sir i 1 jaje ,1 pavlaku,dodamo so i biber i 0,5 dcl kisele vode.
U trećoj činiji ulupamo 3 jaja,dodamo so,biber ,pavlaku, 0,5 dcl kisele vode i 2 kašike žutog kukurznog brašna.
Kad smo pripremili šarene filove,prelazimo na filovanje.
Sa uljem namažemo tepsiju i stavimo 2 kore na i svaku namažemo sa malo ulja. Stavljamo treću koru pa sipamo pola mase umućenog sira.Nakon toga ponovo stavljamo 2 kore namazane sa malo ulja i treću koru prekrivamo sa začinjenom blitvom.Stavljamo opet 2 kore malo premazane uljem i na treću stavljamo sir koji nam je preostao.Ponovo dolaze 2 kore malo premazane uljem i na treću dolazi preliv od umućenih žumanaca sa kukuruznim brašnom.
Za kraj su nam ostale dve kore(da sve pokrijemo),malo ih odozgo namažemo uljem i stavimo da se peče.
Peći na 200 °C 40 min.Pred kraj pojačati na 220°C da bi gornje kore dobile lepu boju.Pre služenja pitu malo prohladiti jer se lepše može seći. Ovu šarenu pitu možemo seći kao tortu.
Poreklo recepta-recept iz stare sveske moje svekrve


2 коментара: