четвртак, 26. март 2015.

Punjene tikvice




Potrebno:6-7 mladih tikvica,400g mešanog mlevenog mesa/junetina i svinjetina/,1 crni luk,1 šoljica za crnu kafu pirinča,2 čena belog luka,so,biber,seckani peršunov list,1/2 l paradajza,1 kašika brašna,2 dcl vode

Izrada:Oprati tikvice ,preseći na polovinu i izdubiti ih.Možemo sa nožem i kašičicom,ali je najlakše sa spravicom za dubljenje.

Ne treba izdubiti do kraja,jer se neće moći puniti filom.Tako izdubljene poslažemo u odgovarajuću šerpu(2,5 l).

Fil:
U manjoj šerpici na 2 kašike ulja izdinstamo crni luk isečen na kockice,smanjimo temperaturu i dodamo mleveno meso.Posolimo,dodamo biber šoljicu pririnča i promešamo.Skinemo sa vatre,ne treba dugo da se dinsta jer će se kuvati kad napunimo tikvice.Ostavimo da se prohladi pa umutimo u tu smesu 1 jaje da poveže masu i dodamo seckani peršunov list.Pošto je fil gotov pristupimo punjenju.Punimo tikvice malom kašičicom ,ja sam imala 14 komada(od 7 tikvica),tako da je šerpa puna ,ništa se ne može poremetiti kuvanjem (ne mogu se prevrnuti).Kad smo napunili tikvice,dodamo čašu vode(2 dcl) i čašu paradajza.Staviti da se kuva,pa kad uskuva smanjiti neka se krčka.Pri kraju doliti ostali paradajz u kojeg smo dodali kašiku brašna da bi saft bio gušći.Neka se još malo kuva koji minut.
Sve skupa se kuva 1 sat.Uz ovo,prilog može biti pire krompir.

Poreklo recepta-iz stare sveske moje svekrve


2 коментара:

  1. Анониман27. март 2015. 11:57

    Jako volim punjene tikvice.Tvoje su baš divno ispale.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala!Sad već ima tikvica a kasnije će biti sve više, pa ćemo i druge recepte da probamo! Pozdrav!

      Избриши