Potrebno:6-7 mladih tikvica,400g mešanog mlevenog mesa/junetina i svinjetina/,1 crni luk,1 šoljica za crnu kafu pirinča,2 čena belog luka,so,biber,seckani peršunov list,1/2 l paradajza,1 kašika brašna,2 dcl vode
Izrada:Oprati tikvice ,preseći na polovinu i izdubiti ih.Možemo sa nožem i kašičicom,ali je najlakše sa spravicom za dubljenje.
Ne treba izdubiti do kraja,jer se neće moći puniti filom.Tako izdubljene poslažemo u odgovarajuću šerpu(2,5 l).
Fil:
U manjoj šerpici na 2 kašike ulja izdinstamo crni luk isečen na kockice,smanjimo temperaturu i dodamo mleveno meso.Posolimo,dodamo biber šoljicu pririnča i promešamo.Skinemo sa vatre,ne treba dugo da se dinsta jer će se kuvati kad napunimo tikvice.Ostavimo da se prohladi pa umutimo u tu smesu 1 jaje da poveže masu i dodamo seckani peršunov list.Pošto je fil gotov pristupimo punjenju.Punimo tikvice malom kašičicom ,ja sam imala 14 komada(od 7 tikvica),tako da je šerpa puna ,ništa se ne može poremetiti kuvanjem (ne mogu se prevrnuti).Kad smo napunili tikvice,dodamo čašu vode(2 dcl) i čašu paradajza.Staviti da se kuva,pa kad uskuva smanjiti neka se krčka.Pri kraju doliti ostali paradajz u kojeg smo dodali kašiku brašna da bi saft bio gušći.Neka se još malo kuva koji minut.
Sve skupa se kuva 1 sat.Uz ovo,prilog može biti pire krompir.
Poreklo recepta-iz stare sveske moje svekrve
Jako volim punjene tikvice.Tvoje su baš divno ispale.
ОдговориИзбришиHvala!Sad već ima tikvica a kasnije će biti sve više, pa ćemo i druge recepte da probamo! Pozdrav!
Избриши