недеља, 15. мај 2016.

Pita od šargarepe sa višnjama





Potrebno:
-za testo:200g izrendane šargarepe,200g masti,1 mala kašičica sode bikarbone,
sok od 1/2 limuna,brašno 400g T400 meko
za fil:1/2 kg višanja,očišćenih od koštica i dobro oceđenih(ja sam koristila 
odleđene iz zamrzivača),2 kašike griza,samo 3 kašike šećera
-sitni šećer za posipanje,
-za ukrašavanje :ulupan šlag ,1 kašika soka od višanja i kuglice od šargarepe
uvaljane u kristal šećer
-malo prah šećera za posipanje
Izrada:
Višnje najpre očistiti od koštica i dobro ocediti.
Mast izraditi dobro i dodati očišćenu,opranu i izrendanu na sitno šargarepu.
Dodati soka od limuna,sodu bikarbonu i dodavati po malo brašna.Kad se više
 ne lepi za ruke na dasci za mešenje,na brašnom posutoj podlozi podeliti testo
na dva dela.Uzeti pek papir i na njemu razviti jednu polovinu testa u veličini
tepsije(22 x 32cm) i preneti sa papira u tepsiju koju ne moramo mazati jer je
testo dovoljno masno.Taj deo u tepsiji pospemo grizom pa onda rasporedimo
oceđene višnje.Po njima isto malo pospemo griza i šećera. Na to stavimo drugi
de testa koji smo na isti način razvaljali na pek papiru i preneli u tepsiju(prekrili
fil od višanja).Malo odozgo izbockati viljuškom i staviti peći u zagrejanu rernu
na 200 °C oko 30minuta.Kad je pečeno ostavimo da se ohladi i ukrasimo
 kuglicama od šargarepe,tako da na svaku kocku dođe jedna kuglica.A od
 ulupanog šlaga kojem smo dodali malo soka od višanja kako bi dobili lepu 
boju napravimo venčiće oko kuglica od šargarepe.

Primetili ste da nigde ne idu jaja pa i šećera malo ide,  Testo za ovaj kolač 
 koristila sam već kad sam pravila kiflice od šargarepe.(24.02.2016 objavljene)
Izuzetno su lepe i testo je predivno,njih sam punila kiselkastim pekmezom a
sad za ovu pitu sam probala da ne mažem pekmez nego da iskoristim višnje
koje su kisele i kojima treba da se doda malo šećera.Ukrasi na kolaču nam
 ustvari govore od čega je kolač.

Poreklo recepta-iz tetka Sekine sveske uz male moje izmene








4 коментара:

  1. Одговори
    1. Jeste Majo jako ukusan.Ima baš malo šećera, a višnja osvežava.

      Избриши
  2. Izgleda baš primamljivo! Zanimljiva je kombinacija, šargarepu i višnje nisam nikada spajala..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam ni ja ovo do sada kombinovala.Ali pošto sam pravila kiflice sa šargarepom,videla sam po tom receptu da se slaže kiselkasti pekmez od kajsija,pa sam zato i ovo
      probala i zbilja se divno slaže.

      Избриши