уторак, 24. мај 2016.

Suva pita


Potrebno:
1/2 kg tankih kora,400g mlevenih oraha,50g sitno seckanih oraha,
100g suvog grožđa,70g sitno seckanih suvih smokava,2 kašike
 milerama,1 žumance,130g kristal šećera, 1 kašika otopljenog putera,
ulje za premazivanje tepsije,nekoliko kašika prah šećera ,1 vanil šećer

Izrada:
Tepsiju namažemo uljem i stavimo koru presavijenu na pola , malo je
 premažemo sa mileramom,stavimo drugu koru,opet premažemo sa
 mileramom staviti nekoliko kašika mešavine(mleveni orasi,seckani,
orasi,seckane smokve ,suvo grožđe i kristal šećer).Sve tako dok se  ne
 utroše sve kore i slatka mešavina. Gornju koru presavijemo na pola i 
oštrim rebrastim nožem sečemo na kocke ili šire šnite.Odozgo malo 
premažemo otopljenim puterom. Pečemo u rerni na 200°C 10 minuta, 
a posle smanjimo na 180°C još 20 minuta.Kad je pečena izvadimo je iz
 rerne i pospemo prah šećerom pomešanim sa vanil šećerom.

Ova pita je za sve one koji vole suve kolače .Može dugo
 da stoji i jako je ukusna.

Poreklo recepta-iz stare sveske moje svekrve Vidosave




                                           Ova pita se našla i na tacni kolača za Vaskrs



Нема коментара:

Постави коментар