среда, 27. септембар 2017.

Egipćanka


Potrebno:
*kore:5 belanaca,5 kašika šećera,100g mlevenih oaraha,
1 kašika brašna /x 3 /
*I fil:15 žumanaca,12 prah kašika šećera,8 kašika gustina,
5 kašika brašna,1 vanila,7 dl mleka,250g putera,5 kašika
 prah šećera
*150g mlečne čokolade
*II fil:300g šećera,200g oraha,200g šlaga u prahu(2dl mleka)
Izrada:
Za svaku koru ulupati 5 belanaca,dodavati po malo šećera i
kad  su dobro ulupana belanca,dodati mlevene orahe pomešane
sa brašnom i pažljivo varjačom promešati celu masu.Peći na
limu obloženom pek papirom.Peći u zagrejanoj rerni na 180°C
20 minuta.
Na ovaj način ispečemo sve tri kore i ostavimo na pek papiru.
Sad možemo da pravimo I fil :Umutimo 15 žumanaca sa 12
kašika prah šećera pa dodamo gustin i brašno i sve dobro
izmešamo uz dodavanje 2 dl hladnog mleka.U drugoj činiji u
kojoj ćemo kuvati, grejemo ostalo mleko 5 dl  i čim počne
da kuva dodamo onu umućenu masu sa mlekom i mešamo
varjačom  masu sve dok se ne zgusne.Pri tome odmah treba
smanjiti ringlu odnosno temperaturu na kojoj kuvamo.
Skuvani fil ohladimo i pomešamo sa umućenim puterom i
prah šećerom.Ostavimo na hladno ovu kremu.
Sad pripremamoII fil:U šerpu debljeg dna sipamo šećer 
na umerenoj temperaturi ga topimo da dobijemo lep karamel
 uz mešanje varjačom.Kad se šećer potpuno otopio i kad je
karamel dobio lepu boju u to dodajemo cele jezgre oraha i
promešamo pa sipamo na pouljenu hladnu  činiju ili tiganj.
Kad se to ohladi izlomimo i sameljemo.Ja sam mlela na 
super secku,tako da se dobije malo krupnija masa, a ni ne
treba sitno,(grilijaž) je potreban baš takav za posipanje i
za fil..Ulupamo šlag i mleko čvrsto i dodamo grilijaž masu
(samo ostavimo jednu kafenu šoljicu ove mase za posipanje
torte).
Posebno na nižoj temperaturi u maloj činiji otopimo mlečnu
čokoladu za premaz svake kore.
Najpre skinemo pek papir sa kora i počnemo filovanje:
kora-premaz od čokolade-I fil-II fil-kora-premaz od čokolade-
I fil-II fil-kora-premaz od čokolade-I fil-II fil.Odozgo ukrasiti
tortu sa ostavljenim grilijažom.
Poreklo recepta:recept sa net-a slatki recepti




Ovu izuzetnu tortu sam napravila mojoj svekrvi za  91.rođendan.

Mnogo je lepa,samo što sam ja dala u ovoj torti nešto svoje,a to
je da  se kore premažu mlečnom čokoladom i upravo joj to daje
još lepši ukus.





Нема коментара:

Постави коментар