понедељак, 11. септембар 2017.

Pita bez kora od praziluka i šampinjona


Potrebno:
3 kom mladog praziluka,300g šampinjona,
4 jaja,1 kisela pavlaka,1 čaša mleka,1/2 čaše
kisele vode,100g belog brašna,150g kukuruznog
belog brašna,so,biber,kašičica aleve paprike,na vrh
noža sode bikarbone,2 čena belog luka,1 kašika
 seckanog peršunovog lista,1 kašika susamovog
 semena,1 kašika lanenog semena,ulje,
Izrada:
Potrebno je oprati praziluk i seći na štapiće 2-3 cm
pa obariti u vreloj odi.Ocediti i na kašiki ulja
izdinstati kratko.Ostaviti sa strane.
U drugoj činiji izdinstati oprane i sečene šampinjone
na listiće.Izdinstati na kašiki ulja kratko,padodati
iseckan beli luk i ostaviti sa strane.
U dubljoj činiji ulupati jaja,dodati kiselu pavlaku,
mleko,pa sve izmešati.U to dodati brašno( malo po
 malo )da se ne stvore grudvice.Mešati varjačom,
dodati na vrh noža sode bikarbone,kiselu vodu i
u to izdinstane šampinjone i praziluk.Dodati so,
biber i alevu  papriku,seckani peršunov list,
 pa sve to istresti u uljem namazanu tepsiju.
Odozgo posuti susamom i lanenim semenkama.
Uključiti rernu i peći na 180°C 1/2 sata,a onda
pojačati na 200°C još 10 minuta da dobije korica
lepu boju .
Izvaditi iz rerne,malo prohlađenu pitu ,seći i služiti
uz sezonsku salatu ili uz kiselo mleko.

Od kad sam pravila pitu bez kora (sa sirom i
blitvom),počela sam da pravim i sa drugim 
kombinacijama.Ova kombinacija praziluk i,
šampinjoni deluje veoma dobro i veoma je
ukusna i zahvalna.I kad se ohladi divna je.

Poreklo recepta:iz moje sveske recepata






2 коментара: