четвртак, 5. март 2015.

Beli komisbrot




Potrebno:7 belanaca,140g šećera,80g putera(topljenog),180g brašna,šaka naseckanih oraha,badema ili lešnika,kašika suvog grožđa,kašika brusnica,nekoliko kockica žele bombona(u bojama)

Izrada:Ulupati belanca,dodati prstohvat soli i mutiti mikserom.Polako dodavati šećer i mutiti.Posle dodadavati polako istopljeni puter i brašno i lagano to mutiti.Na kraju dodamo seckane orahe(lešnike ili  bademe),suvo grožđe,brusnice, kockice žele bombona( isečene na štapiće) i lagano promešamo.U rebrastom plehu možemo peći jer je dekoratvnije a može i u nekom drugom užem plehu.Dobro namazati pleh masnoćom i brašnom posuti,pa sipati masu .Rernu ugrejati na 200 °C i peći na 180°C 30 minuta.Probati pred kraj čačkalicom da li je pečeno.Kad je pečeno izvaditi iz rerne i neka se malo prohladi u plehu,pa nakon 5 minuta nožem okolo proći da odlepimo testo ako se negde zalepilo za pleh i istresti na dasku za mešenje da se prohladi.Kad je kolač hladan seći ga na režnjeve(lep je i dekorativan).
Poreklo recepta-iz mamine sveske(ovo je pravila uvek kad ostanu belanca)

Нема коментара:

Постави коментар