Potrebno:
-za supu-4,5 l vode,sitni delovi od pileta(krila,vrat,glava,noge bubreg srce i sl.),manja glavica crnog luka,2 šargarepe,1 peršun,1 režanj celera,so,biber,kašika seckanog peršunovog lista
-za noklice-1 pileća džigerica,1/2 kašičice masti,biber,malo soli,1 jaje,2 kašike pune griza,1 kašičica peršunovog lista
Izrada:
Kuvamo u dubljoj šerpi ili loncu.Sipamo vodu i stavljamo sitne pileće delove oprane i očišćene, pa oceđene.Dodamo crni luk presečen na polovinu.Očišćene šargarepe i presečene na četvrtine,
peršunov koren,celer,so,biber.Sve to neka se kuva.Kad uskuva malo smanjimo da ne pokipi i poklopimo i neka se polako kuva.Kad je meso omekšalo i povrće, supa je gotova.Možemo je procediti i staviti u novu šerpu da bi zakuvali noklice.
Za noklice nam je potrebno najpre da očistimo džigericu od žilica i onda je isečemo nožem na sitno.
Dodamo malo masti,malo bibera i soli,jaje i griz i dobro promešamo da bi masa bila kompaktna.Na kraju dodamo seckani peršunov list i opet sve promešamo.
U vrelu proceđenu supu dodajemo kašičicom noklice i one su gotove za par minuta.Na kraju dodamo u supu kašiku seckanog peršunovog lista.
Uz kuvanu tzv.sitnež možemo napraviti sos od paradjza ili kisele pavlake s belim lukom i renom.
Poreklo recepta-omiljen starinski recept moje svekrve za knedle u supi
Нема коментара:
Постави коментар