четвртак, 26. фебруар 2015.

Ljutenica


Potrebno:3 kg šargarepe ili mrkve,250g ljutih papričica,200g belog luka,2 veze peršunovog lista,so,1 litar ulja,1litar sirćeta
Izrada:Šargarepu obariti da omekša,pa ocediti i iseći na kolutiće,beli luk očistiti i samleti u super secku.U veću šerpu sipati ulje i ispržiti papričice da omekšaju,sipati sirće i isečenu šargarepu kao i isečen beli luk.Sve to promešati i dodati iseckan peršunov list.Promešati i skloniti sa vatre,pa staviti da se ohladi.Sutradan stavljati u teglice i dobro zatvoriti poklopce.

Poreklo recepta-stari recept koleginice Živane iz Leskovca ( koja pravi tu meru sa 1/2 kg ljutih papričica) a može se praviti tokom cele godine i lepo ide uz sva jela pošto ima taj ljutkasto kiseli ukus.

1 коментар:

  1. A baš ovih dana planiram da pravim nešto slično... Probaću po tvom receptu i javljam utiske!

    ОдговориИзбриши