уторак, 10. фебруар 2015.

Torta s grilijažom




Potrebno:12 jaja,6 jaja,160g šećera,200g oraha,160g šećera,220g prah šećera,4 kašike oštrog brašna,3 rebra čokolade za kuvanje,220g putera,2 rebra čokolade za glazuru,2šlaga

Izrada:U šerpu staviti 160g šećera da se otopi i stvori karamel pa u to staviti orahe i promešati.Skinuti sa vatre i sipati na pleh namazan uljem i neka se to ohladi.Kad se ohladi samleti na mašinu za orahe i podeliti na 4 dela.
Pošto treba 4 kore ja svaku posebno pečem ,pa treba ulupati 3 belanca,dodati postepeno 40g šećera i umutiti mikserom u čvrsti sneg.
U drugoj činiji izraditi 3 žumanca varjačom sa 1 kašikom brašna i 1/4 mase grilijaža koju smo prethodno već podelili na 4 dela.U to dodati belanca koja smo ulupali lagano sa varjačom promešati i stavljati na pek papir (okrugla forma-isečem odmah 4 papira koliki je  plitki okrugli pleh za tortu).Stavljamo u zagrejanu rernu na 180° C i pečemo 25 minuta.Kad je pečeno izvaditi iz rerne i staviti da se ohladi ,ne skidati sa pek papira.Na drugi pek papir ponoviti i tako dok ne ispečemo sve četiri korice.
Za fil treba umutiti 6 jaja varjačom sa 220g prah šećera ,3 rebra čokolade za kuvanje i kuvati na pari dok se ne zgusne.Kad je kuvano još u toplo dodati 220 g putera i izraditi pa ostaviti da se dobro ohladi.
Skinuti polako pek papir sa svake korice i naneti fil na 3 korice a na gornju ne.Gore staviti glazuru od 2 rebra čokolade koja smo otopili na pari i dodali 4 kapi ulja.Kad je dobro izmešana i otopljena polako kašikom prelevamo po gornjoj korici.Okolo tortu premažemo sa ulupanim šlagom.Kad se stegla čokolada možemo je ukrasiti na razne načine,pošto je ovo bila torta za dečiji rođendan,ja sam ukrase napravila od marcipana i stavila po torti.
Poreklo recepta-iz starog kuvara

Нема коментара:

Постави коментар