недеља, 15. фебруар 2015.

Slavonska pogača



Potrebno- za pogaču:1 kg brašna ,1/2 kockice svežeg kvasca, 1/2 l vode, prstohvat soli,još vode;
 za preliv:1 kašika masti,iseckane (slanine,nekoliko komadića kobasice ili     kulena)koje ispečemo reš u tiganju

Izrada:Najpre u 1/2 l mlake vode razmutimo polovinu svežeg kvasca.U činiju u kojoj ćemo mesiti stavimo brašno,prstohvat soli,kvasac sa vodom i ne čekamo da se kvasac podigne.Počnemo mesiti i dodavati još vode kako bi mogli da umesimo testo.Posuti brašnom dasku za mešenje i još malo uz dodavanje brašna zamešeno testo staviti u podmazanu tepsiju i u rernu.Uključiti rernu na 200°C i neka se peče 40 do 50 minuta.
Prirediti izrezanu slaninu,kobasice ili kulena ,tek toliko da zamiriši u masti.
Kad je pečena pogača,izvadimo je iz tepsije i nakvasimo jednu čistu kuhinjsku krpu i pokrijemo gornju koru(tj.umotamo) pogaču.Nakon 5 minuta,oštrim nožem plitko odozgo ispod gornje kore koja je omekšala ,prođemo nožem svugde okolo i skinemo tu gornju koru i stavimo na dno tepsije u kojoj se pekla pogača.N tu gornju koru sada stavimo pogaču koju ćemo oštrim nožem iseći na kocke (uzduž i popreko).
Sada možemo u tiganju u kojem smo stavili mast i isečene komadiće,slanine,kobasice i li kulena da ispečemo na reš i prinesemo pogaču šporetu kako bi polevali odozgo kašikom po malo svaku kockicu sa masti.Mast mora biti vrela i da cvrči kad prelivamo.Pošto je ovo sve slano zato ni ne treba soliti mnogo brašno.
Kad je sve preliveno onda nosimo na sto i služimo pogaču ,a uz to sira ,kajmaka,ajvara,paprike ili neke druge salate koje imamo.Pogača je zasitna,pa ako se jede za doručak ,praktično ručak i ne treba sem neke osvežavajuće čorbice.

Poreklo recepta-recept moje bake(najviše me podseća na detinjstvo  i mirisom i ukusom)

Нема коментара:

Постави коментар