недеља, 22. март 2015.

Starinska štrudla sa rogačem



Potrebno:
-350g brašn T400 meko,120g putera,40g šećera,malo soli,1 jaje,1/2 kocke
 svežeg kvasca,1 dcl mleka,1 kašičica šećera.
-za fil-1/2 kg mlevenog rogača,2 dcl vrelog mleka ,5 kašika šećera

Izrada:
Kvasac treba rastopiti u mleku,dodati kašičicu šećera i staviti na toplo da se
 diže.Nakon toga u činiju u kojoj ćemo mesiti,sipamo  rastopljen puter,jaje ,
dignuti kvasac,šećer,so i mesimo lepo glatko testo dodavajaći postepeno brašno.
Kad smo umesili napravimo dve jufke i ostavimo da se odmaraju(pokrivene
kuhinjskom krpom).
Dok se testo odmara,napravimo fil od rogača.Vrelim mlekom prelijemo rogač,
pa dodamo šećer i to sve zajedno dobro izmešamo da se ohladi.
Testo ,tj.svaku jufku razvaljamo i namažemo sa filom koji smo podelili na pola.
Uvijemo namazano testo u rolat odnosno štrudlu i stavimo u tepsiju premazanu
masnoćom i brašnom posutom.Neka odmara još neko vreme(20 min) u tepsiji
jer će malo narasti.Pred pečenje štrudle izradimo jedno žumance i namažemo
 četkicom štrudlu odozgo.Pečemo u rerni na 200 °C 1/2 sata dok kora ne dobije
  lepu boju.Možemo pred kraj da prekrijemo alu folijom.Kad je ohlađena
 štrudla onda sečemo.

Poreklo recepta-iz stare sveske moje svekrve



5 коментара:

  1. Ovo je sigurno ukusno jos pamtim ukus rogaca iz detinjstva. A da pod "mleveni rogac" mislite prah/brasno od rogaca ili prodaju se plodovi a vi sami mlevete u blenderu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa neki dan odgovorih,ne zmnam šta se desilo.Kupujem mleveni rogač u trgovini.Lep je i dobro mleven.:)

      Избриши