среда, 21. јануар 2015.

Čorbica od oslića /posno/


















Potrebno:1 veći oslić u celom,1 glavica crnog luka,2 šargarepe,1 peršun,1/2 limuna oljuštene kore,1 celi paradajz, 1 čen belog luka,3 kašike maslinovog ulja,nekoliko zrna bibera,2 lista lovora,1 kašičica morske soli,3 supene kašike pirinča,1 kašika seckanog peršunovog lista,

Izrada:U jednu šerpu od 4-5 litara,stavimo očišćen oslić i isečen na 3-4 komada,očišćen crni luk presečen  samo na polovinu, šargarepe očišćene i presečene na pola,čen belog luka,1 koren peršuna,1/2 limuna ,1 celi paradajz(može i iz zamrzivača ako nemamo svež),maslinovo ulje,biber u zrnu,listove lovora,so.Sve to zalijemo vodom i neka kuva.Kad počne da kuva voditi računa da ne pokipi,pa treba smanjiti da polako kuva.Nakon 20 minuta sam oslić je kuvan jer je isplivao na površinu i sa šupljom kašikom povadimo ga i stavimo sa strane u neku činiju.Kad se malo ohladi očistimo ga od kostiju.
Čorba je kuvana kad omekša povrće.Onda je skidamo sa vatre i procedimo u šerpu u kojoj ćemo zakuvati čorbicu za taj dan.Obično ima više pa je  proceđenu stavimo i u drugu šerpu za sutradan.
Kuvanu šargarepu ,paradajz,luk usitnimo superseckom ili mikserom.Kad smo usitnili dodamo u čorbicu koju ćemo danas praviti za jelo.Kad je zakuvala dodamo  pirinač i kuva se par minuta da omekša pirinač.Na kraju dodamo seckani peršunov list i probamo da li je slana,ako treba još dodati soli.
Pre sipanja čorbice u tanjire staviti nekoliko komadića kuvanog oslića kojeg smo očistili od kosti.
Čorba  je blaga i lepa.



Нема коментара:

Постави коментар