петак, 30. јануар 2015.

Lepa juneća supa


Potrebno:2 kocke junećih rebara (sa malo masnoće),1/2 junećeg ribića,4 šargarepe,1 paštrnak,2 manja korena peršuna,1 kolut celera,1 kašika soli,8 zrna bibera,2 lista zelenog kupusa,1 crni luk,1 čen belog luka

Izrada:Pripremimo lonac i sipamo 6 l vode i uključimo da se greje.Juneća rebra i ribić stavimo u hladnu vodu da stoji , dok ne pripremimo povrće.Šargarepu očistimo i isečemo na polovine,paštrnak očistimo i prepolovimo i dodamo očišćen peršun,kao i kolut celera.Crni luk očistimo od spoljnje ljuske i presečen na pola zapečemo ga na malo aluminijske folije na ringli.Tako zapečen dodamo u lonac.Zatim listove kupusa ,so ,biber i 1čitav čen belog luka i meso koje je stajalo u vodi(da izvuče krv ako je ima jer će supa biti lepa bistra).
To kada zakuva,smanjimo i skinemo šupljom kašikom polako penu.Ostavimo da polako kuva.
Viljuškom nakon 1,5 sat probamo da li je kuvano meso ako jeste,gotova je supa.
Posle je procedimo,obično imamo količinu za dva dana.Za dan kad pripremamo za jelo,stavimo u šerpu i kad zakuva probamo da li je dosta slana,ako treba dodati još soli.Zakuvati rezance,flekice ili knedlice,dodati na kraju kašiku sečenog peršunovog lista.

Za meso i kuvano povrće/tzv.rinflajž/ ,pravimo sos od paradajza ili kisele pavlake s belim lukom.


Нема коментара:

Постави коментар