петак, 30. јануар 2015.

Pihtije




Potrebno:4 svinjske nogice,može i l repić ili malo jun.mesa,3 kašičice soli,10 zrna bibera,3 lovorova lista,voda,aleva paprika,4 čena belog luka

Izrada:Svinjske nogice(prednje) dobro oprati i razrezati na pola uzduž.Sipati u lonac od 8 l.Sipamo 7 litara vode,znači manje 1 litar.Staviti nogice,so,biber u zrnu i lovorov list.Kad počne da kuva stvara se pena skinuti penu i otklopiti lonac ,smanjiti i tako dalje treba da kuva.Znači ne treba više poklapati,neće više pokipeti samo smanjiti  i neka kuva.Tako otprilike 3 sata.
Ima jedan način kako proveriti da li je dobro kuvano tj.ukuvano i da li će se stegnuti pihtije.?Staviti ruku ali da je suva nad lonac u kojem se kuva,kad sklonimo ruku ako se lepi šaka kad stisnemo znači kuvano je.Možemo  i jednu kašiku da sipamo na tanjirić,da vidimo kako se steže(staviti na hladno)..Kad smo videli da je kuvano sklonimo sa vatre i šupljom kašikom izvadimo kuvane nogice i meso ako smo ga  dodali.
Otprilike se ukuvalo pola tečnosti.Malo kad se ohladi možemo sa viljuškom  da odvajamo meso sa kostiju i stavljamo po malo u svaku činiju koju smo pripremili za sipanje .Kad smo očistili od kosti,kroz šuplju kašiku sipamo po malo tečnosti u svaku činiju i tako dok ne potrošimo sve.Sve činije izneti na hladno i nakon 1 sat odozgo posuti alevom paprikom(ja pomešam i malo ljute aleve paprike).Osim toga posuti i sa  iseckanim belim lukom .
Ostaviti na hladnom i dalje i sutradan seći u kocke  i jesti.

Poreklo recepta-recept moje svekrve (ovako se kuvaju pihtije bez dodatka želatina) na starinski način

Нема коментара:

Постави коментар