Potrebno:
1 kg očišćenih trešanja,1,25 kg šećera,1 šipka vanilije,2 limuna,
2,5 dl vode
Izrada:
Šećer preliti sa hladnom vodom i skuvati gusti sirup(10 minuta da vri),
pa u to dodati trešnje koje smo oprali,očistili od peteljki , koštica i ocedili.
Dodati šipku vanilije i kuvati na jačoj temperaturi,pa samo varjačom
rasterivati penu.Pred kraj dodati opran limun isečen na kolutove .Kuvati
dok sa varjače ili kašike kapi "teško" padaju,slatko je kuvano.Skinemo sa
ringle šerpu u kojoj smo kuvalii, openimo(skinemo penu kašikom) pa onda
prekrijemo čistom,mokrom krpom i ostavimo preko noći.Sutradan sipamo
slatko u čiste,suve teglice i zatvaramo zatvaračima ili celofanom koje smo
uronili malo u alkohol.
Poreklo recepta-stari recept iz mamine sveske(Za ovo slatko kaže se da mora
imati boju ćilibara).
Нема коментара:
Постави коментар