Potrebno;
*za testo:30g šećera,140g margarina,3 žumanca,200g brašna meko,
100g brašna oštro,na vrh noža praška za pecivo,malo naribane korice
limuna i malo soka,2 kašike kiselog mleka
*fil:3 belanca,malo soli,100g šećera,120g mlevenih oraha,malo lim.soka
Izrada:
Umutiti šećer,margarin,žumanca,lim.sok,kiselo mleko i dodavati brašno
u koje smo dodali praška za pecivo.Od toga umesiti ručno glatko i meko
testo i ostaviti da se odmara .
Za to vreme pripremiti modle(šuplje valjčiće).Iznutra ih namazati sa masti,
a onda posuti iznutra brašnom.
Od testa praviti kuglice veličine manjeg oraha i staviti u modlu.Formirati dno
i u sredini napraviti udubljenje prstom,kako bi mogli puniti filom.Kad smo sve
modle napunili sa testom do pola i formirali udubljenja možemo napraviti fil:
Od tri belanca,kojima smo dodali malo soli ulupamo sneg i dodajemo po malo
šećera i malo lim soka.Kad je to dobro ulupano dodamo mlevene orahe(to
mešamo varjačom).Kad smo promešali fil punimo malom kašičicom kalupe
obložene testom.Punimo 2/3 kalupa da nam ne iskipi fil kad se kolač
peče.
Stavljamo peći u zagrejanu rernu i pečemo na umereneoj temperaturi 170 °C
25 minModlice stavljamo u uspravnom položaju za pečenje.
Kad su topići gotovi istresemo ih iz modli i druge ture za pečenje samo
punimo modlice ne mažemo i ne posipamo brašnom.
Pečene tiopiće posipamo prah šećerom i ostavimo da se hlade do posluženja.
Ovaj kolač se pravi u Slavoniji i dobio je ime po tome što se prave udubljenja
kao kad smo se kao deca igrali sa blatom i pravili topiće sa rupom u sredini.
Za slave i slavlja obavezno je pravljen jer je dekorativan i jako ukusan.
Poreklo recepta:starinski slavonski kolač iz mamine sveske
Puniti testom do pola modle
Presek topića
Gotovi i posuti prah šećerom
Topići na novogodišnjoj tacni
Нема коментара:
Постави коментар