понедељак, 11. април 2016.

Supa od šećerne kosti


Potrebno:
1 šećerna ili šuplja kost,2 šargarepe,1 koren peršuna,1 režanj celera,
1 crni luk,1 čen belog luka,nekoliko zrna bibera,2 kašičice soli,nekoliko 
grančica peršunovog lista

Izrada:
Očistimo šargarepu,isečemo na četvrtine,koren peršuna na pola,crni luk
 očišćen pa na pola presečen,režanj celera,čen belog luka,so,biber u zrnu,
grančicu peršunovog lista i šećernu kost stavimo u lonac  ili dublju šerpu
 i zalijemo sa dosta hladne vode(4 l) i stavimo da se kuva.Kad počne da
 vri malo otklopimo da ne kipi i smanjimo ringlu da se kuva sporije.Kad je
kuvano povrće gotova je supa.Procedimo je i zakuvamo rezancima,a nakon
toga dodamo iseckanu kuvanu šargarepu i kašiku seckanog peršunovog lista.
Iz šećerne kosti izvadimo srž(možemo da namažemo deci na hleb i posolimo
ili da se pojede posoljeno uz salatu).

Ova supa je:
-Korisna i zdrava za decu i odrasle
- često je kuvana kad smo bili deca a danas je skoro pa zaboravljena
-Kolagen  od šećernih kostiju je koristan za naše kosti i sadrži hranjive
 materije(minerale,kalcijum,fosfor,kalijum,magnezijum...

Poreklo recepta-starinska supa iz mamine sveske







6 коментара:

  1. Hvala za ovaj recept. Mi smo od onih što su tradiciju da se uvek jede supa pre glavnog jela, kao što je bilo u roditeljskoj kući, Isprobaćemo, izgleda prelepo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i tebi,drago mi je da ti se sviđa jer ovo je zdravo
      za sve.Ja ponekad kupim dve kosti pa imam za dva dana u nedelji.Pre se to često kuvalo i zaboravili smo kako je dobro i korisno!Pozdrav:)

      Избриши
  2. Prvi put čujem da se još zove i šećerna koska...i to me je najviše i privuklo da dođem i pročitam recept...supu volimo ali je retko kuvam od govedine.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa eto to su neki starinski nazivi koji su nekad više spominjani i ova jela su bila češća i zdravija.:)

      Избриши
  3. Evo se i ja došunjala na šećer, kad ono - koska ;)) Pozdrav! ♥

    ОдговориИзбриши