Potrebno:
1 šećerna ili šuplja kost,2 šargarepe,1 koren peršuna,1 režanj celera,
1 crni luk,1 čen belog luka,nekoliko zrna bibera,2 kašičice soli,nekoliko
grančica peršunovog lista
Izrada:
Očistimo šargarepu,isečemo na četvrtine,koren peršuna na pola,crni luk
očišćen pa na pola presečen,režanj celera,čen belog luka,so,biber u zrnu,
grančicu peršunovog lista i šećernu kost stavimo u lonac ili dublju šerpu
i zalijemo sa dosta hladne vode(4 l) i stavimo da se kuva.Kad počne da
vri malo otklopimo da ne kipi i smanjimo ringlu da se kuva sporije.Kad je
kuvano povrće gotova je supa.Procedimo je i zakuvamo rezancima,a nakon
toga dodamo iseckanu kuvanu šargarepu i kašiku seckanog peršunovog lista.
Iz šećerne kosti izvadimo srž(možemo da namažemo deci na hleb i posolimo
ili da se pojede posoljeno uz salatu).
Ova supa je:
-Korisna i zdrava za decu i odrasle
- često je kuvana kad smo bili deca a danas je skoro pa zaboravljena
-Kolagen od šećernih kostiju je koristan za naše kosti i sadrži hranjive
materije(minerale,kalcijum,fosfor,kalijum,magnezijum...
Poreklo recepta-starinska supa iz mamine sveske
Hvala za ovaj recept. Mi smo od onih što su tradiciju da se uvek jede supa pre glavnog jela, kao što je bilo u roditeljskoj kući, Isprobaćemo, izgleda prelepo!
ОдговориИзбришиHvala i tebi,drago mi je da ti se sviđa jer ovo je zdravo
Избришиza sve.Ja ponekad kupim dve kosti pa imam za dva dana u nedelji.Pre se to često kuvalo i zaboravili smo kako je dobro i korisno!Pozdrav:)
Prvi put čujem da se još zove i šećerna koska...i to me je najviše i privuklo da dođem i pročitam recept...supu volimo ali je retko kuvam od govedine.
ОдговориИзбришиPa eto to su neki starinski nazivi koji su nekad više spominjani i ova jela su bila češća i zdravija.:)
ИзбришиEvo se i ja došunjala na šećer, kad ono - koska ;)) Pozdrav! ♥
ОдговориИзбришиE ti si me nasmejala.Ovaj stari naziv te malo zavarao.
ИзбришиPozdrav Gago :)