Potrebno:
-za kuglice:250g pečenog oljuštenog i neslanog kikirikija,250g ćeten alve,
250g mlevenog keksa,4 kašike vode koja treba da provri
-za glazuru:3 štangle čokolade,3 kašike crne kuvane kafe,
2 kašičice putera,polovine kikkirikija za ukras
Izrada:
U činiju staviti samleven blanširan pečen kikiriki,isitnjenu alvu,samleven keks i
politjemo vrelom vodom pa rukama sumesimo testo,tako da možemo formirati
kugliceod njega.Ako treba može se dodati još samo kašika vode tople (zavisi od
keksa koliko je suv).Kad smo oblikovali kuglice ostavimo ih na većoj tacni sa
razmakom .Posle toga pravimo glazuru:U jednu činijicu( vatrostalnu ) stavimo
izlomljenu čokoladu,skuvanu kafu i puter.Na pari otopimo ove sastojke i mešamo
da bi dobili glatku masu.U to sa čačkalicom (ubadamo sa donje strane kuglicu i
provučemo kroz čokoladnu masu pa stavimo na tacnu da se osuše.Kad smo sve
provukli kroz čokoladu (glazuru),na vrh stavljamo po polovinu kikirikija za ukras.
Ostavimo do sutradan da se osuši i stavimo na hladno u frižider do služenja,kada ih
serviramo u papirne korpice.
Ove bombonice su mnogo lepe i njihov sastav je dobar tako da ih vole i deca
i odrasli.
Poreklo recepta-stari recept iz nanine sveske
Jao, što mi se sviđaju ove bombice! Čim sam pročitala da ima i alve, bilo je gotovo, kraj, moram da probam. Beležim i prvom prilikom javljam utise.
ОдговориИзбришиBaš mi je drago da ti se sviđaju.Lepa je aroma.Može okolo i da se posle čokolade uvaljaju u samleven kikiriki,ali ja nisam .Pozdrav :)
Избриши