Potrebno:
*200g očišćene bundeve,1 jaje,1 kašičicu masti(puter),1 kašičicu
kisele pavlake (kiselog mleka), 250g brašna,prstohvat soli,brašno
za posipanje i mešenje
*150g blitve,1 jaje,kašičicu putera ili masti,kašičicu kiselog mleka
250g brašna,prstohvat soli,brašno za posipanje i mešenje
*1 kašika ulja ili masti,šaka sitnih čvarčićaili sitnoseckane slanine,
2 dl pavlake za kuvanje ,so biber
Izrada:
*Očišćenu bundevu iseckati na kockice i kuvati na pari u slanoj vodi
da ne bude vodenasta.Kad je kuvana svejedno je stavimo da se malo
ocedi.Ispasiramo štapnim mikserom i u vanglu u kojoj mesimo dodamo
jaje,masti ili putera,prstohvat soli ,malo kisele pavlake i to umutimo
varjačom.Dodajemo malo po malo brašno i mesimo kasnije rukom.Ako
je bundeva vodenasta trebaće nam malo više brašna koje dodajemo na
podlogu i mesimo rukama.Kad je umešeno, razvaljamo oklagijom testo
da bude debljine 2 cm.Sečemo na trake(debljim tupim nožem),ukrasimo
pritiskajući viljuškom i sečemo na pravougaonike.Tako isečene kuvamo
u slanoj kipučoj vodi i vadimo šupljom kašikom kad su kuvane stavljamo
ih u činiju u kojoj ćemo poslužaivati.
*Na isti način pravimo i njoke od blitve.Očišćenu blitvu kuvamo u slanoj
vodi.Ocedimo je kad je kuvana i izradimo štapnim mikserom pa na isti
način zamesimo sa jajetom,masti ,malo kiselog mleka i brašna.Kad je
testo zamešeno,razvijemo oklagijom u debljini oko 2 cm,sečemo trake,
ukrasimo viljuškom pritskajući i ponovo sečemo tupim težim nožem u
pravougaonike.Kuvamo u slanoj vodi i vadimo šupljom kašikom u
činije za posluživanje.
Beli sos:Na malo masti ili ulja upržimo šaku sitnih čvaraka ili malo sitno
iseckane slanine .Kad je to uprženo dodamo pavlaku za kuvanje i kad to
prokuva dodamo so i biber.Skidamo sa ringle i služimo kao preliv za njoke.
Ovako dekorativne njoke možemo poslužiti sa prelivom ,uz razne vrste
mesa ili samostalni obrok samo uz preliv.
Poreklo recepta :stari recept iz "Praktične žene"
e ne znam koliko se već godina spremam da pravim ovakve njoke i uvek se nešto ispreči...a super izgledaju!
ОдговориИзбришиTako sam i ja dugo razmišljala da ih pravim i evo tek sad... :)
Избриши