Potrebno:
*2,5 kg bundeve,300g šećera,1 kašičica cimeta,
1 kisela jabuka,1 kruška,sok o 1½ limuna,1 vanil šećer
Izrada:
Bundevu očistiti od kore,iseći na kockice,jabuku oljuštiti i iseći
na kockice kao i krušku.To staviti u šerpu debljeg dna (u kojima
inače kuvate pekmez) i dodati šećer i sok od limuna.Kuvati na
srednjoj vatri i kad malo omekša izraditi štapnim mikserom.Dodati
vanil šećer i cimet.Pošto je u početku malo vodenasto pomalo mešati.
Kasnije kad se počne zgušnjavati treba stalno mešati do željene gustine.
Kad je gotovo sipati u čiste teglice ,zagrejane u rerni i posle ih opet
stavimo u rernu na 120 °C 5 minuta i ostavimo ih da se ohlade do
sutradan.Sutradan ih zatvaramo sa poklopcima koje smo uronili u alkohol
i ostavljamo na tamnom i hladnom mestu.
Znamo koliko je bundeva zdrava i na ovaj način pripremljena je jako lepa,
posebno začinjena vanil šećerom i cimetom.Pekmez je lep u kiflicama,kao
i namazan na hleb uz čaj,palačinke namazane ovim pekmezom i sl.
Poreklo recepta:iz maminog starog kuvara
Нема коментара:
Постави коментар