Potrebno:
1/2 kg mladog kajmaka,2 jaja,so.1/2 kg brašna T 400 meko,1 kockica svežeg
kvasca,1/2 l mlake vode,1 kašičica soli
Izrada:
U brašno sipamo so i promešamo pa dodamo malo vode i izdrobimo kvasac ,pa još
dodamo ostatak vode i umesimo glatko i meko testo.
Ostavimo jufku da se odmara (pokrijemo čistom kuh.krpom).Kad se jufka udvostručila
,premesimo je i nek odmara još da malo naraste(oko 20 minuta).
Skorup(kajmak)
Nakon toga na brašnom posutoj podlozi razvaljamo jufku u veličini tepsije(velika
tepsija od šporeta).Tepsiju dobro namažemo masti i stavimo razvaljano testo.Na
njega nanesemo izrađen fil od mladog kajmaka i 2 jaja.Ako je kajmak neslan malo
ga posolimo.S tim filom namažemo celo razvaljano testo i stavimo u zagrejanu rernu
na 200 °C da se peče oko 40 minuta.Kad dobije lepu boju lepinja je gotova.
Poreklo recepta-starinski recept iz sveske moje svekrve Vidosave(tako se pravi lepinja
u severnom Banatu-Melenci)
Kako vidim da piše kajmak - eto me! Ova tvoja lepinja je san snova i mnogo lepo izgleda.. Za ukus ne sumnjam, pola kile kajmaka, ej... ♥
ОдговориИзбришиHvala Dragana,nestala je u trenu iako sam pravila baš u najvećoj tepsiji!:)
ИзбришиPozdrav lepinja je krasna u ukus ne sumnjam, pogledajte kada stignete kako izgleda nešto slično a opet drukčije iz drugog kraja ali u osnovi diznao tijesto samo tanje i nadjev od sira. Radi se o kolaču/pecivu/pogači koja se zove Pera (izgovara se kratko s naglaskom na prvi slog) i koja je isto tradicija jednog drugog kraja. Baš ste me razveselili s ovim receptom jer vidim da varijacije postoje u cijelom okruženju. veliki pozdrav, Suzana
ОдговориИзбришиDraga Suzana,može da se pravi sa sirom ali sa (skorupom)kajmakom je nešto posebno!:)
Избриши