Potrebno:
*5 belanaca,prstohvat soli,180g šećera,2 kašike brašna,220g
mlevenog maka,1 vanil šećer,malo izrendane korice od
narandže i sok od 1/2 narandže
Preliv:
*5 žumanaca,220g prah šećera,100g čokolade za kuvanje,
80g putera
Ukrasi:
*sitne perlice
Izrada:
Ulupati sneg od belanaca,prstovat soli i postepeno dodati
šećer i mutiti mikserom sve dok ne bude čvrsto ulupan.
Dodati brašno i mak postepeno i mutiti najmanjom brzinom.
Na kraju dodati vanil šećer,sok i koricu od narandže pa
promešati.Sipati u tepsijunamzanu masnoćom i posutu
brašnom.Zagrejati rernuna 200°C i peći 15 minuta,pa
smanjiti na 150°C i peći još 10 minuta.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo ohladi.
U posebnoj činiji na pari mutiti žumanca sa prah šećerom,pa
dodati izlomljenu čokoladu i puter,pa sve to preliti preko tek
malo ohlađenog kolača.Odozgo posuti perlicama i seći kad
se dobro ohladi.
Ovaj kolač sam pravila pre sa orasima,lešnicima,bademima, a
sad sam probala sa makom i mere prilagodila kako bi bio
dovoljno sladak a ne previše.Svima se svidela ova verzija sa
makom tako da su oduševljeni a i ja sa njima.
Poreklo recepta :iz moje sveske
Нема коментара:
Постави коментар