уторак, 16. мај 2017.

Keks torta


Potrebno.
*1/2 kg keksa Petit Beure,
*2 šolje crne kafe,
*Fil:1/2 l mleka,5 kašika brašna,1 vanil šećer,4 žumanca,
200g kristal šećera,220g margarina ili putera,50g prah šećera,
100 g čokolade
*2 kašike mlevenog keksa,voće za ukrašavanje
Izrada:
Skuvaćemo dve šoljice crne kafe ,kako bi se ohladila kafa do
pripremanja torte.
Zatim ćemo od pola litre mleka uzeti 1 dl mleka i ostaviti sa
strane.U posebnoj činiji umutimo žumanca(kašikom) sa brašnom
 i dodamo odvojeni 1dl mleka.
U ćiniju debljeg dna sipamo mleko i kristal šećer i mešamo na
ringli da se otopi.Kad se šećer otopio sklonimo sa toplote i sipamo
izrađena žumanca sa brašnom i sve brže mešamo varjačom kako
se ne bi stvorile grudvice.Stavljamo na ringlu ponovo i mešamo
da se sve izjednači.Dodajemo malo otopljenu čokoladu i dalje
mešamo da fil postane gust.Kad je kuvan,ostavimo da se ohladi
u ohlađen pomešamo izrađen puter ili margarin sa prah šećerom.
Sve to dobro izmešamo i počinjemo filovati tortu.
Na tacnu slažemo kekse koje smo pre toga namočili u hladnu kafu.
Na prvi red nanosimo fil(1/5) i onda ponovo kekse namočene u kafu
i tako redom dok sve ne utrošimo(3x 5=15 keksa u jednom redu),
ukupno je bilo 5 redova keksa i pet redova fila.I odozgo namažemo
 filom.Ukrasimo celu tortu sa mlevenim keksom i voćem po izboru.
Ostavimo na hladno mesto i nakon nekoliko sati možemo poslužiti
ovu tortu.

Torta je lagana i lepa i nije preslatka.Uvek je treba služiti ohlađenu.
Poreklo recepta:iz mamine sveske (često se pravila nekada)







Нема коментара:

Постави коментар