Potrebno:
*bela i crna jagnjeća džigerica,2-3 crna luka 3 lovorova lista,
6 bibera u zrnu,3 kašike ulja,so,2 šargarepe,1 peršun,1 manji
paštrnak,3,5 l vode
*1 jaje,1 kisela pavlaka,1/2 veze peršunovog lista
Izrada:
Iseckati što sitnije crni luk i izdinstati na ulju,da postane staklast.
Ostaviti sa strane.U posebnoj činiji obariti 5-6 minuta dobro opranu
belu džigericu.Crnu džigericu dobro oprati i iseckati na sitnije kockice.
Belu džigericu obarenu također iseckati na kockice.Šargarepu opranu
i oljuštenu iseckati što sitnije,koren peršuna i manji koren paštrnaka
isto iseckati ili samleti u super secku.Sve to staviti u šerpu u kojoj smo
dinstali luk i dobro promešati na vatri pa zaliti hladnom vodom.Dodati
lovorov list ,biber u zrnu i kašičicu soli(kasnije pred kraj možemo još
dodati soli po ukusu).Kuvamo na srednjoj vatri malo poklopljeno .
Kad je kuvano povrće i iznutrice dodajemo umućeno jaje sa pavlakom,
ali tako da uzmemo u jednu činijicu ili lončić kutlačom čorbe malo da se
ohladi pa dodamo umućeno jaje sa pavlakom.Kad smo to umutili sipamo
u šerpu u kojoj kuvamo samo da prokuva,dodajemo seckani peršunov list
i čorba je gotova za služenje.
Čorba je divna,blaga,kiselkasta...
Poreklo recepta:ova divna čorba je po receptu moje jetrve Gordane
Ovo je moj tata jkao voleo, pa iako ovde jagnjetine ima u obilju mama je uvek morala od mesara da naručuje iznutrice, jer to osim možda jagnjećih bubrega nije popularno pa je i teško za nači. Moj tata je bio veliki gurman , pa je ova čorbica zaista preukusna!"
ОдговориИзбришиŠto ti kažeš ,preukusna je! :)
ОдговориИзбриши