Potrebno:
3 pakovanja piškota,2 dl jake espreso kafe,4 kašike
amaretta(liker od badema),4 žumanca,120g prah šećera,
1/2 kg masarponea,1 kesica vanil šećera,1 slatka pavlaka,
3 kašike prosejanog praha kakaoa
Izrada:
Kafu espreso ćemo najpre prirediti i ohladiti,pa dodati vanil
šećer i liker od badema amaretto.
U činiji u kojoj ćemo skuvati na pari, žumanca umutimo najpre
mikserom,pa dodamo prah šećer.Kad je masa malo gušća i
dovoljno termički obrađena žumanca,skidamo sa ringle.Malo
mešamo da se ohladi i u to umešamo mascarpone.Kad smo sve
to dobro izmešali u to dodamo ulupanu slatku pavlaku i mešamo
to samo sa varjačom.
Priredimo tepsiju ili vatrostalnu činiju i slažemo prvi sloj piškota,
koje smo prethodno svaku pojedinačno uronili u kafu sa likerom.
Na to nanosimo polovinu fila.Na fil ponovo piškote koje umačemo
u kafu i odozgo stavljamo drugu polovinu fila.Poravnamo ili
napravimo male talase pa odozgo pospemo kakao prahom.
Pokrijemo alu folijom i ostavimo na hladno u frižider nekoliko
sati i služimo kad se dobro ohladi.
Poreklo recepta:recept iz jednog italijanskog časopisa(odavno
imam ovaj recept i mislim da je najbolji)
Pravi sastojci za originalni tiramisu. Ja nažalost zbog dece izostavim amareto.
ОдговориИзбришиDa,zbog dece treba izostaviti liker ,ali upravo on sa kafom daje određeni "smek" ovoj poslastici.
Избриши