субота, 1. април 2017.

Tiramisu sa amarettom



Potrebno:
3 pakovanja piškota,2 dl jake espreso kafe,4 kašike
amaretta(liker od badema),4 žumanca,120g prah šećera,
1/2 kg masarponea,1 kesica vanil šećera,1 slatka pavlaka,
3 kašike prosejanog praha kakaoa
Izrada:
Kafu espreso ćemo najpre prirediti i ohladiti,pa dodati vanil
šećer i liker od badema amaretto.
U činiji u kojoj ćemo skuvati na pari, žumanca umutimo najpre
mikserom,pa dodamo prah šećer.Kad je masa malo gušća i
dovoljno  termički obrađena žumanca,skidamo sa ringle.Malo
mešamo da se ohladi i u to umešamo mascarpone.Kad smo sve
 to dobro izmešali u to dodamo ulupanu slatku pavlaku i mešamo
to samo sa varjačom.
Priredimo tepsiju ili vatrostalnu činiju i slažemo prvi sloj piškota,
koje smo prethodno svaku pojedinačno uronili u kafu sa likerom.
Na to nanosimo polovinu fila.Na fil ponovo piškote koje umačemo
u kafu i odozgo stavljamo drugu polovinu fila.Poravnamo ili
napravimo male talase pa odozgo pospemo kakao prahom.
Pokrijemo alu folijom i ostavimo na hladno u frižider nekoliko
 sati i služimo kad se dobro ohladi.

Poreklo recepta:recept iz jednog italijanskog časopisa(odavno 
imam ovaj recept i mislim da je najbolji)







2 коментара:

  1. Pravi sastojci za originalni tiramisu. Ja nažalost zbog dece izostavim amareto.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da,zbog dece treba izostaviti liker ,ali upravo on sa kafom daje određeni "smek" ovoj poslastici.

      Избриши