понедељак, 17. април 2017.

Julka šnite




Potrebno:
*za testo:150g putera,250g brašna,prstohvat soli,na vrh noža 
praška za pecivo,3 kašike belog vina,1 žumance
*smeđe testo:5 žumanaca,200g prah šećera,150g ribane čoko-
lade,80g mlevenih oraha,6 belanaca
(1 kašičica ruma ili 1 vanil šećer sa 4 kašike hladnog mleka)
*beli krem:200g prah šećera,4 dl mleka,4 kašike brašna,150g
putera
*1/2 l slatke pavlake
*prah šećer za posipanje
Izrada:
Umesimo testo od putera,brašna,malo soli,praška za pecivo,
žumanca i vina.Kad smo lepo umesili podelimo na dva dela.
Prvi deo razvijemo na pek papiru i pečemo na obrnutoj tepsiji
(većoj),pa kad se malo ohladi iseći na kocke (kao za krempitu)
Drugi deo razvijemo na pek papiru i stavljamo na dno
tepsije u kojoj ćemo peći ovaj kolač(skidamo sa pek papira).
Tepsiju smo blago namazali puterom.
Smeđe testo :Umutimo žumanca sa prah šećerom,dodamo
izribanu čokoladu,mlevene orahe i na kraju ulupana belanca,
To sada mešamo sa varjačom kako bi masa ostala lepo penasta.
Stavljamo  u tepsiju na koru koju smo preneli sa pek papira, i
pečemo  u zagrejanoj rerni na 200°C15 minuta ,pa smanjimo 
na 150°C i pečemo još 15 minuta.Probamo čačkalicom da
 li je pečeno.Kad je pečeno izvadimo iz rerne i ostavimo da 
se hladi.U šerpi debljeg dna kuvamo beli fil od mleka,prah 
šećera,brašna.Mešamo i pazimo da se ne stvore grudvice.
Ostavimo da se ohladi pa u ohlađeno dodamo izrađen puter.
Na tamno testo nanosimo malo hladnog mleka sa vanil ,
šećerom(ili ako neko voli rum ,malo ruma pomešati sa 
mlekom).Ovom tekućinom poškropiti smeđe testo.Na njega
 naneti beli ohlađeni fil sa puterom.Na to naneti čvrsto
 ulupanu slatku pavlaku.Na kraju na pavlaku stavljati isečene 
kocke od testa koje smo pekli na obrnutoj tepsiji.
I onda sve lepo posuti dobro prah šećerom.Ostaviti u frižider do
serviranja a i kasnije držati u frižideru jer je najlepši ovaj kolač
kada je hladan.
Za testo koje pečemo na obrnutoj tepsiji možete upotrebiti i
gotovo lisnato testo.
Ovaj kolač kad sam prvi put probala kod moje tetke u Sl.Požegi
odmah sam rekla :,"Pa ovo je lepše od krempite".I sada nakon
35 godina kad pravim ovaj kolač i dalje sam mišljenja da je
najlepši.Zato sam se odlučila da sim sitnih kolača napravim i
ovaj za Uskršnje praznike.
Poreklo recepta:sećanje na moju tetku Katu i njen divni recept









Нема коментара:

Постави коментар