понедељак, 27. март 2017.

Raštan sa junetinom



Potrebno:
3-4 veze raštana,3-4 krompira,1 šargarepa,1 glavica crnog luka,
600g junetine/ribić/,80 g integralnog pirinča ili geršle,2 čena
belog luka,so,biber,1 kašičica aleve paprike,na vrh noža ljute
aleve paprike
Izrada:
Raštan operemo i očistimo od srednje žile.Geršlu ili integralni
 pirinač također operemo i ocedimo.Krompir  oljuštimo i
operemo(ne sečemo ga).Juneći ribić isečemo na komade(koliko
osoba),Ja sam isekla na 4 dela za četiri osobe.Isečemo crni i beli
 luk i sve stavimo u dublju šerpu.nalijemo hladnom vodom i
dodamo kašičicu soli i malo bibera.Kad uskuva smanjiti ringlu
i malo otklopiti šerpu,promešati varjačom i dodati alevu papriku.
Kuvati na laganoj vatri dok junetina  ne bude mekana.Geršla i
krompir su uvek pre kuvani ali ništa ne mari.Pošto krompir
 kuvamo ceo, ništa se neće raskuvaati.Služimo toplo.

Ovo jelo je izuzetno zdravo i lagano.Raštan je vrsta kupusarke
koja sadrži vitamin A i cink,koji utiču na jačanje imuniteta.
sadrži kalijum, kalcijum,vitamin C,B i smanjuje rizik od
arteroskleroze.
Poreklo recepta:recept  od Juce sa pijace koja prodaje
 raštan,blitvu i drugo povrće

                                                               Raštan

                                                      Juneći ribić

Нема коментара:

Постави коментар