Potrebno:
3-4 veze raštana,3-4 krompira,1 šargarepa,1 glavica crnog luka,
600g junetine/ribić/,80 g integralnog pirinča ili geršle,2 čena
belog luka,so,biber,1 kašičica aleve paprike,na vrh noža ljute
aleve paprike
Izrada:
Raštan operemo i očistimo od srednje žile.Geršlu ili integralni
pirinač također operemo i ocedimo.Krompir oljuštimo i
operemo(ne sečemo ga).Juneći ribić isečemo na komade(koliko
osoba),Ja sam isekla na 4 dela za četiri osobe.Isečemo crni i beli
luk i sve stavimo u dublju šerpu.nalijemo hladnom vodom i
dodamo kašičicu soli i malo bibera.Kad uskuva smanjiti ringlu
i malo otklopiti šerpu,promešati varjačom i dodati alevu papriku.
Kuvati na laganoj vatri dok junetina ne bude mekana.Geršla i
krompir su uvek pre kuvani ali ništa ne mari.Pošto krompir
kuvamo ceo, ništa se neće raskuvaati.Služimo toplo.
Ovo jelo je izuzetno zdravo i lagano.Raštan je vrsta kupusarke
koja sadrži vitamin A i cink,koji utiču na jačanje imuniteta.
sadrži kalijum, kalcijum,vitamin C,B i smanjuje rizik od
arteroskleroze.
Poreklo recepta:recept od Juce sa pijace koja prodaje
raštan,blitvu i drugo povrće
Raštan
Juneći ribić
Нема коментара:
Постави коментар