петак, 3. март 2017.

Leska torta


Potrebno:
*za kore:10 belanaca,prstohvat soli,220g šećera,
100g rezanih oraha,120g pečenih samlevenih lešnika,
1 kašika limunovog soka,2 kašike brašna
*za fil:10 žumanaca,200g prah šećera,100g čokolade za 
kuvanje,250g putera,1 šlag krem od čokolade
*šlag za ukrašavanje,topljena i rendana čokoalda
Izrada:
Belanca sipati u dublji sud ,dodati prstohvat soli i mutiti
mikserom,pa dodavati po malo šečer i mutiti dalje sve
 dok ne bude čvrsto ulupano.Pred kraj dodati limunov 
sok.Zatim dodati brašno sa mlevenim lešnicima i seckanim
orasima,samo što ovo treba promešati sa varjačom.Kad smo
sve promešali sipati u namazan kalup za tortu i posut
 brašnom pa obložeiti pek papirom (iseći krug u veličini
 kalupa).Staviti u zagrejanu rernu na 200°C i peći 12
 minuta posle peći (sušiti)na 150°C još 50 minuta.
Probati čačkalicom,ako ništa ne ostaje pečena je kora.
Kad je pečena izvadimo iz rerne i neka se ohladi.Ohlađenu
 koru presečemo oštrim nožem tako da dobijemo 2 dela.
Skinemo sa donjeg dela pek papir.
Fil:na pari kuvamo žumanca sa prah šećerom i stalno mešamo
dok se ne zgusne kuvajući.Kad su kuvana žumanca dodamo
rastopljenu čokoladu(malo ohlađenu) i pomešamo sa toplim
kuvanim žumancima.Skuvan fil ostavimo da se ohladi i u
ohlađen dodamo izrađen puter.Na kraju da bi bilo kremastije
u fil dodamo ulupan krem šlag od čokolade i sve dobro
promešamo.Ohlađenim filom namažemo koru bogato debelo
filom i stavimo drugu koru.Odozgo i sa strane bogato 
nanesemo ostatak fila i ukrasimo po želji još sa šlagom,
topljenom i rendanom čokoladom.

Ova torta je bogata filom i ako neko voli kremaste torte
onda je upravo to ova torta jer ima samo dve kore a fil
je iste debljine kao kore i još je torta obložena sa istim
filom.
Poreklo recepta: recept iz mamine sveske









Нема коментара:

Постави коментар