Potrebno:
*za testo:500g brašna T 400 meko,140g prah šećera,200g putera,
1 celo jaje,2 žumanca,1/2 kesice praška za pecivo,1 kašika kisele
pavlake
*za fil:1/2 kg očišćenih višanja(iz zamrzivača),4 kašike kristal
šećera,2 kašike griza,2 kašike gustina,2 dl soka od višanja,
*za pospanje:prah šećer i 1 vanil šećer
Izrada:
Najpre ćemo skuvati fil.Višnje iz zamrzivača ocediti i sa šećerom
i malo oceđenog suka kuvati na ringli.U drugoj činiji u malo soka
razmutiti gustin i staviti da se skuva pa kad postane gust pomešati ga
sa ostalim sokom i onda pomešati sa višnjama.Kuvati još na ringli
dok ne postane gušći fil.Skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
Puter i brašno sa praškom za pecivo izmešati i dodati šećer,jaje i
žumanca.Na kraju još dodamo kiselu pavlaku i umesimo meko testo.
Podelimo na dve jufke i umotamo u najlon kesu pa ostavimo u
frižider 1 sat.Nakon tog vremena izvadimo jednu jufku i na pek
papiru razvijemo oklagijom testo u veličini tepsije.Tepsiju smo
namazali masnoćom i posuli brašnom.Stavimo u zagrejanu rernu
na 200 °C i pečemo ovu koru 3-5 minuta.,nakon toga je izvadimo
iz rerne.Stavljamo na donju koru griz i onda ohlađeni fil.Ako neko
voli slađi fil može još dodati šećera po višnjama.Ali mislim da ne
treba zato što su slatke kore i ovaj fil treba da osvežava.Sada
razvijemo drugu koru na pek papiru i stavljamo na fil.Odozgo
malo izbodemo viljuškom testo kako bi raslo ravnomerno.
Stavimo peći u rernu,smanjimo na 180 °C i pečemo 35 minuta.
Testo mora ostati belo.Ohlađen kolač pospemo sa prah
šećerom i vanilom i sečemo u kocke.
Pita je prhka i kad se ohladi kolač, onda vidimo kako je lep i
ukusan.Za ovu pitu kuvamo fil i drugačija je od one koju
pravimo sa svežim višnjama.
Poreklo recepta:iz sveske moje drage komšinice teta Teje
Meni ovakva pita nikad ne dosadi. Tako ukusno izgleda ova tvoja!
ОдговориИзбришиI meni uvek prija i ova i sa jabukama.
Избриши