Potrebno:
1/2 kg brašna,200g domaće izrađene masti,5 kašika
šećera,1 jaje,2 žumanca,1 prašak za pecivo,3 kašike
mleka,1 vanil šećer,naribane korice limuna,prah šećer
Izrada:
Izradimo mast sa šećerom .To sve uradimo mikserom,
pa dodamo jaja i žumanca i sve to lepo umutimo.Vanil
šećer i izrendanu limunovu koricu dodamo u tu masu.
Nakon toga dodajemo postepeno brašno i mutimo
najmanjom brzinom.U to još dodamo prašak za pecivo
umućen kašičicom u mlakom mleku.Kad je već dovoljno
gusto dalje testo umesimo rukama dodavajući još brašna.
Priredimo mašinu za mlevenje mesa i dodatak za kekse
pa punimo i uradimo dugačke trake koje režemo na
željene dužine (kakve kekse želimo).Stavljamo na veliku
tepsiju obloženu pek papirom i pečemo u zagrejanoj
rerni na 200°C i pečemo 10 minuta.Nakon tog vremena
vadimo kekse iz rerne i iz tepsije i ostavljamo da se malo
ohlade pa ih posipamo prah šećerom.
Ovi keksi su toliko meki i tope se u ustima.Ostaju dugo
takvi i možemo ih čuvati u plehnatim kutijama za kolače,
Ja sam pola mase pomešala sa kašičicom kakaoa ,tako
da je polovina bila svetla a pola tamnija.Ovi keksi su
toliko dobri, da uvek pravim dvostruku meru.
Poreklo recepta:starinski recept iz mamine sveske
Нема коментара:
Постави коментар