Potrebno:
*1 goveđa rozbratna(oko 600g),3 do 4 šargarepe,2 korena peršuna,2 do 3 krompira
*2 do 3 sveža paradajza,3 kašike senfa,2 glavice crnog luka,biber,so,sirće,ulje,
1 majonez 150g,1/2 veze peršunovog lista
*za ukrašavanje: 4 do 5 kom čeri paradajza,2 rotkvice,malo seckanog lista peršuna
Izrada:
Rozbratnu ćemo skuvati zajedno sa šargarepom i peršunom,pa ćemo od toga
imati još i lepu supu.
Krompir ćemo oprati i skuvati u ljusci.
Kad je rozbratna skuvana izvadimo iz tečnosti i ocedimo je kao i šargarepu i peršun.
Rozbratnu dok je topla(malo samo da se prohladi) prstima isitnimo(isčijemo)kao perje
kad se čije,tako da dobijemo tanka duguljasta vlakna od mesa.
Šargarepu i peršun iseckamo na kockice.Krompir koji smo skuvali oljuštimo i isto
iseckamo na kockice.Luk očistimo i i presečemo na pola pa iseckamo na tanke listiće.
To sve stavimo u jednu vanglu ili dublju činiju i lepo promešamo.Dodamo senf,biber,
so,sirće ,ulje,majonez i to sve izmešamo.So,biber,ulje i sirće dodajemo po ukusu kao
kad pravimo neku drugu salatu.Kad smo to izmešali dodajemo opran i iseckan na kockice
paradajz i iseckan peršun.Opet to promešamo i stavljamo u činiju u kojoj ćemo vršiti
posluženje.Odozgo nanesemo malo majoneza i poravnamo ,pa ukrasimo polovinama
čeri paradajza i sitnim kolutićima rotkvica.Stavimo na hladno do posluženja.
Ova salata ide lepo uz prasetinu,jagnjetinu i teletinu.Dugo je nisam pravila i mnogo
sam obradovala moje kad sam je sad napravila uz jagnjetinu.
Poreklo recepta:recept od moje kume Snežane
Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)
ОдговориИзбришиHvala mnogo! :)
Избриши