среда, 4. новембар 2015.

Kifle od bundeve


Potrebno: 
-za testo:600g brašna T 400 meko,350g bundeve(kuvane),1,5 dl mleka,0,5 dl 
vode,1/2 paketića kvasca,1/2 praška za pecivo,1 jaje,1 kašičica soli,1 kašičica
 šećera,1 dl ulja,
-za premazivanje -1 žumance sa kašičicom mleka
-fil za slane-1 manja kocka sira pomešana sa 1 kašikom ajvara
                    -izrendan kačkavalj
-fil za slatke-mak ,orasi,pekmez od kajsija i sl.

Izrada:
Kuvanu i oceđenu bundevu izradimo mikserom,dodamo jaje,ulje,vodu,so i podignut
 kvasac u toplom mleku.Nakon toga pomalo dodajemo brašno sa praškom za pecivo i
 mutimo varjačom.
Kad smo dodali 2/3 brašna ,mesimo rukom i pomalo dodajemo brašno.Umešeno testo
ostavimo da odmara 1/2 sata.Na toplom je brzo naraslo i premesimo ga na brašnom
 posutoj podlozi.
Podelimo na 5 jufkica.Svaku razvijemo u krug i podelimo na 8  delova .
Punimo slane kašičicom fila(sir i ajvar) ili kačkavaljom ,pa ih  uvijemo u kifle i
premažemo žumancem koji smo izradili sa malo mleka.Pospemo susamom ili
parmezanom.

Slatke punimo makom,orasima,pekmezom od kajsija i sl.Savijene kifle premažemo
žumancem i stavimo u tepsiju prekrivenu pek papirom.Pečemo u zagrejanoj rerni na
200 °C 20 min.Slatke možemo još posuti po želji prah šećerom.

Poreklo recepta-iz mamine sveske(meke su kao pamuk i divnu žutu boju dobiju od
 bundeve)








Нема коментара:

Постави коментар