Potrebno:
*200 g crnog luka(sitnije glavice),1 karfiol,
8 šargarepa,5 paprika,8 krastavaca,1 celer(manji),
1/2kg zelenog paradajza ,1 keleraba
*preliv:1 litar sirćeta alkoholnog,2,5 l vode,100g
šećera,80g soli,10 zrna bibera,1/2 vinobrana,1 kašika
slačice
Izrada:
Crni luk očistimo i izrežemo na listiće.Karfiol očistimo.
operemo i iskidamo na male cvetove.Šargarepu očistimo,
operemo i iseckamo na željene oblike.Papriku operemo,
očistimo od semenki i iseckamo na tanje režnjeve.Krastavce
operemo i iseckamo na kolutiće.Celer očistimo ,operemo i
iseckamo na režnjeve.Zeleni paradajz operemo i iseckamo na
kolutove.
Preliv:2,5 l vode,1 litar sirćeta,100g šećera,120g soli,zrna bibera.
U to pomešamo još 1/2 vinobrana.
Sve izrezane sastojke pomešamo u većoj činiji i sipamo u čiste
tegle.Pošto sam pravila u uskim dužim teglama odozgo sam
pritisla štapićima(drveni štapići za ražnjiće,izlomila nekoliko).
Odozgo zalijemo prelivom i zatvorimo sutradan,ako treba još
dolijemo preliva.
Ovo je lepa zimska šarena salata koja ide uz svako jelo.
Poreklo recepta:iz stare mamine sveske
Нема коментара:
Постави коментар