недеља, 2. децембар 2018.

Diplomat torta

Potrebno:
za tri kore:
*12 belanaca,12 kašika šećera,150g mleveih oraha,150g mlevenih lešnika,
3 kašike brašna,1 kašičica praška za pecivo
I fil:
*5 žumanaca,3 kašike brašna,1 kašika gustina,4 kašike šećera,1/2 l mleka,
125 g putera,100ml slatke pavlake
II fil:
*7 žumanaca,6 kašika šećera140g čokolade za kuvanje,125 g putera,100 ml
slatke pavlake
premaz:
300ml slatke pavlake
*za ukras:1 štangla bele, 2 štangle  crne čokolade
Izrada:
Za svaku koru ulupamo 4 belanca,dodajemo postepeno šećer i u to kad je
dobro ulupano dodamo 100g mlevene mase(pomešane lešnike i orahe),kao
i 1 kašiku brašna pomešanog sa praškom za pecivo.Pečemo na donjem delu
modle za torte(vel 26 cm) obloženom pek papirom.Pečemo u zagrejanoj
rerni na 180 °C 15 minuta.
Na ovaj način ispečemo tri kore.Ostavimo da se prohlade na pek papiru i
tek onda ih skidamo.
I fil:Žumanca ulupamo sa šećerom,dodamo brašno i gustin uz dodavanje
1 dl mleka.Ostalo mleko stavimo da kuva i onda pred kuvanje ga sklonemo
sa ringle i umešamo umućenu masu(žumanca,šećer,brašno...) i kuvamo malo
dok se ne zgusne.Ostavimo na hladno da se ohladi(pokriveno prozirnom
folijom).Kad je ohlađeno dodamo izrađen puter i ostavimo na hladno.
II fil:Žumanca pomešamo sa prah šećerom i dodamo izlomljenu čokoladu
 za kuvanje,pa kuvamo na pari 12 minuta i kad je fil skuvan ostavimo da se
 ohladi.U ohlađen fil još dodamo puter koji smo prethodno izradili.I ovaj fil
ostavimo na hladno.
Sad možemo umutiti 1/2 l slatke pavlake i kad je lepo cvrsto umućena 100 ml
dodamo U I fil i 100 ml u II fil.
Kad smo to sve izmešali filujemo tortu:
Kora-II fil-I fil-kora II fil -I fil-kora -II fil-I fil
Sad možemo celu tortu premazati sa ostalim delom (većim)slatkom pavlakom.
Odozgo izrendati belu čokoladu i crnu kako bi ukrasili tortu.

Ova torta je mnogo lepa a slatka pavlaka je čini blagom i ne previše slatkom.
Poreklo recepta:recept je sa Net-a uz neke moje izmene




Нема коментара:

Постави коментар