Potrebno:
220g heljdinog brašna,180g mlevenih badema,200g putera,100g prah šećera,
1 jaje,1 vanil šećer ,prah šećer za posipanje,pekmez kiselkasti (kajsija ili malina)
Izrada:
Izraditi puter i šećer,pa dodati vanil šećer,jaje i onda dodati heljdino brašno
pomešano sa samlevenim bademima.Umesiti rukama testo i ostaviti na
hladno 1 sat.Nakon tog vremena pripremimo dasku za mešenje,pospemo
brašnom i oklagijom razvijemo testo debljine 0,5 cm.Vadimo okrugle vanilice
i stavljamo na pek papir( velika tepsija).Rernu zagrejemo na 200 °C i pečemo
svaku turu 12 minuta.Kad se ohlade mažemo kiselkastim pekmezom ,ja
sam ovaj put koristila pekmez od malina.Spajamo vanilice i uvaljamo u
prah šećer,pa stavljamo na hladno mesto.
Poreklo recepta-iz tetka Sekine sveske iz NS
Ukus ovih heljdinih vanilica je fantastičan(prhke i meke)!
Super recept, ovo moram probati. Heljdino brašno koristim ali samo u slanoj varijanti.
ОдговориИзбришиHtela sam da probam sa svinjskom mašću. Koja bi onda bila gramaža? Hvala :)
ОдговориИзбриши