Potrebno:
-za testo-250g margarina,100g šećera,1/2 kg brašna,1 prašak za pecivo,1/2
kocke svežeg kvasca,1 dl mleka
-za fil:300g maka,3 kašike vrelog mleka,150g šećera,malo narendane korice limuna
8 kašika pekmeza od kajsija,prah šećer za posipanje i vanil šećer
Izrada:
Zamesiti meko testo od izrađenog margarina i šećera,pa dodati 1 dl mlakog mleka i
kvasac,dodati brašno sa praškom za pecivo.Testo umešeno podeliti na 4 dela i razviti
tanko u veličini tepsije(veće) ,pa ređati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju.
Fil:samleveni mak pofuriti sa mlekom,dodati šećer,narendati koricu limuna i dobro
promešati.Neka se malo ohladi.
Svaku koru namazati sa pekmezom i onda sa makom.Gornju koru samo složiti preko
fila.Staviti u zagrejanu rernu na 200°C i peći na 180°C 1/2 sata.Ispečen kolač posuti
prah šećerom.pomešan sa vanil šećerom.Seći na šnite kad se ohladi.
Poreklo recepta-iz mamine sveske starih recepata (ovo je za makoljupce i moji više
vole kad napravim žarbo sa makom)
Нема коментара:
Постави коментар