четвртак, 28. јануар 2016.

Žarbo šnite sa makom






Potrebno:
-za testo-250g margarina,100g šećera,1/2 kg brašna,1 prašak za pecivo,1/2 
kocke svežeg kvasca,1 dl mleka
-za fil:300g maka,3 kašike vrelog mleka,150g šećera,malo narendane korice limuna
8 kašika pekmeza od kajsija,prah šećer za posipanje i vanil šećer

Izrada:
Zamesiti meko testo od izrađenog margarina i šećera,pa dodati 1 dl mlakog mleka i
 kvasac,dodati brašno sa praškom za pecivo.Testo umešeno podeliti na 4 dela i razviti
tanko u veličini tepsije(veće) ,pa ređati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju.

Fil:samleveni mak pofuriti sa mlekom,dodati šećer,narendati koricu limuna i dobro
promešati.Neka se malo ohladi.
Svaku koru namazati sa pekmezom i onda sa makom.Gornju koru samo složiti preko
 fila.Staviti u zagrejanu rernu na 200°C i peći na 180°C 1/2 sata.Ispečen kolač posuti 
prah šećerom.pomešan sa vanil šećerom.Seći na šnite  kad se ohladi.

Poreklo recepta-iz mamine sveske starih recepata (ovo je za makoljupce i moji više
                              vole kad napravim žarbo  sa makom)





Нема коментара:

Постави коментар