недеља, 10. јануар 2016.

Sarma





Potrebno:
1 glavica kiselog kupusa,600g mlevenog mešanog mesa(svinjetina,junetina),
60g pirinča, 1 glavica crnog luka,2 kašike masti ili ulja,1 kašika brašna,so,
biber,1 jaje,1 kašičica crvene aleve paprike,250g suvog mesa(rebra ili slično)
Izrada:
Luk iseckati  na kockice ispržimo na masnoći i dodamo mleveno meso pa pržimo
 samo nekoliko minuta.Kad se malo prohladi dodamo oprani pirinač,jaje,so,biber,
alevu papriku i to sve dobro promešamo.
Od glavice kupusa odvojimo listove i odrežemo debeli deo lista pa na svaki list
stavimo malo fila i uvijemo sarmu.Slažemo  jednu do druge u veću šerpu.Na dno
 možemo staviti neki iskidani list kiselog kupusa.Sarmu možemo pokriti i iskidanim
 listovima kupusa.Između savijenih sarmi stavimo po koje suvo rebro(isečeno na
sitnije delove).Dolijemo vodu i neka prekrije sarmu .Poklopimo i stavimo da se
kuva na ringli.Kuvati na srednjoj vatri,ne mešati nego samo malo protresti šerpu.
Kasnije smanjiti ringlu na minimalno i neka se krčka(2,5 do 3 sata).Pred kraj
 napravimo tanku zapršku od brašna i prelijemo odozgo i neka prokuva samo još
 koji minut.Sarmu uvek kuvamo veću količinu,pa možemo podgrevati sledeće dane.
Najbolje je izvaditi količinu koja nam treba u neku deblju činiju koju ćemo staviti
u drugu nalivenu vodom i zagrevati na vodi tj.pari.
Poreklo recepta -starinski  recept

Uz sarmu po nekom starinskom običaju najbolje ide proja ili projara.Recept objavljen 
28.01.2015.Ja sam ovaj puta pravila projaru u kalupima za mafine(bolje se zapeče 
svaka projica).Divno se slaže uz sarmu i uopšte uz kuvani kupus.


Нема коментара:

Постави коментар