уторак, 26. јануар 2016.

Kuvano žito



Potrebno:
1/2 kg pšenice belice,250g mlevenih oraha,250g prah šećera,100g suvog grožđa,
kašičica cimeta,1/2 kašičice samlevenog karanfilića,30 g mlevenih oraha za
 posipanje,nekoliko jezgri oraha za ukrašavanje

Izrada:
Potrebno je oprati žito i namočiti ga u dubljoj šerpi da stoji nekoliko sati.Najbolje
 je to učiniti uveče pa da stoji do jutra.Ujutro ga procediti,nasuti svežu vodu(dosta
vode) i kuvati oko 2-2,5 sata.Kad je kuvano ,pošto je voda dosta ukuvala i žito 
pokupilo vodu,ostavimo u toj šerpi ili loncu poklopljeno i utoplimo ga kao paradajz
 kad kuvamo.Kad se ohladilo isperemo žito i ocedimo,pa ga ostavimo na veću čistu
 kuhinjsku krpu da se dobro osuši.Posle toga ga sameljemo (na mašinu za meso
 ili multipraktik).U tu masu dodamo šećer,suvo grožđe,samlevene orahe,cimet,
karanfilić i dobro izmešamo.Serviramo u male staklene činijice i ukrasimo
 mlevenim orasima i jezgrom oraha.

Poreklo recepta-stari recept iz nanine sveske











Нема коментара:

Постави коментар