Potrebno:
1/2 kg pšenice belice,250g mlevenih oraha,250g prah šećera,100g suvog grožđa,
kašičica cimeta,1/2 kašičice samlevenog karanfilića,30 g mlevenih oraha za
posipanje,nekoliko jezgri oraha za ukrašavanje
Izrada:
Potrebno je oprati žito i namočiti ga u dubljoj šerpi da stoji nekoliko sati.Najbolje
je to učiniti uveče pa da stoji do jutra.Ujutro ga procediti,nasuti svežu vodu(dosta
vode) i kuvati oko 2-2,5 sata.Kad je kuvano ,pošto je voda dosta ukuvala i žito
pokupilo vodu,ostavimo u toj šerpi ili loncu poklopljeno i utoplimo ga kao paradajz
kad kuvamo.Kad se ohladilo isperemo žito i ocedimo,pa ga ostavimo na veću čistu
kuhinjsku krpu da se dobro osuši.Posle toga ga sameljemo (na mašinu za meso
ili multipraktik).U tu masu dodamo šećer,suvo grožđe,samlevene orahe,cimet,
karanfilić i dobro izmešamo.Serviramo u male staklene činijice i ukrasimo
mlevenim orasima i jezgrom oraha.
Poreklo recepta-stari recept iz nanine sveske
Нема коментара:
Постави коментар