Potrebno:
800g kukuruznog brašna/(sa potočare),1 kašičica,soli,1 kašičica šećera ,2 kašike
ulja ili 1 puna kašika masti,8 dl vrele vode
Izrada:
U šerpi zagrejati 1 litar vode i neka provri.U dublju činiju sipati brašno ,so,šećer i
promešati, pa dodati mast i polako sipati vrelu vodu i mešati varjačom.Sve to dobro
mešati kako bi masa postala ujednačena,pa kad se malo ohladilo možemo i rukom
zamesiti.U manju tepsiju staviti pek papir i testo formirano u kuglu pa prenesemo u
tepsiju na pek papir.
Pošto smo utrošili 8 dl vode još je ostalo oko 2 dl,pa možemo ruke umakati u tu vodu
i vlažnim rukama umivati proju i formirati željeni oblik(okrugla ili četvrtasta i ne
sme biti niska).Zagrejemo rernu na 250°C i stavimo tepsiju sa formiranom projom
da se peče(može odozgo da napravimo nekoliko rupica da ne puca nepravilno).
Smanjimo nakon 5 minuta na 200°C i pečemo oko 1 sat.Kad je gotova,izvadimo je iz
rerne da se hladi i sečemo na šnite.
Poreklo recepta-starinski recept moje bake iz Slavonije koja je na ovaj način pekla
proju i ovaj miris me najviše podseća na detinjstvo.
Proja umivena i pripremljena za pečenje
Lepo se slaže sa kiselim kupusom,keljom,pihtijama,a također možete probati da je
izrendate na rende i prelijete vrelim mlekom ili sa kiselim mlekom.Lepša je nego
palenta jer je zapečena i predivna korica koja se u mleku omekša i ima fenomenalan ukus.
Pečena proja- zlatnožuta
Ovo je bas pravi zimski hleb :)
ОдговориИзбриши