Potrebno:
-za fil-400g šampinjona,2 kašike ulja,1 crni luk,3 čena belog luka ,2 jaja,so,biber,
kašika peršunovog lista
-za testo-700g krompira,1 jaje,mala kašičica masti,5 kašika brašna,malo soli
-5 kašika griza za uvaljanje knedli
Izrada:
Crni luk iseckati na kockicei izdinstati na 2 kašike ulja.Dodati kad je postao
staklast sitno iseckan beli luk i ubrzo zatim oprane,posušene i sitno iseckane
šampinjone.Pošto šaminjoni ispuštaju vodu potrebno je da voda ukuva i da se
oni na laganoj temperaturi izdinstaju.Treba ih posoliti,posuti biberom i ostaviti
da se malo ohlade ,pa onda dodati jaja i seckani peršun.
Testo zamesiti od kuvanog krompira(kuvan u ljusci) i ispasiranog,dodati jaje,
malo soli,brašno,malo masti i sve to dobro zamesiti u meko testo koje se više ne
lepi(dodajemo po malo brašna za mešenje).
U manjoj šerpici na malo ulja propržimo griz i ostavimo ga sa strane.
Testo razvijemo oklagijom i isečemo na kvadrate ,pa na svaki stavimo po kašičicu
fila koji ne sme biti redak ,nego gust(znači dobro izdinstati šampinjone).Sastavljamo
krajeve i polako rukama formiramo kuglu i uz dodatak brašna na dlanovima
uvaljamo lepe kugle i ostavljamo sa strane .U većoj šerpi grejemo vodu uz dodatak
kašičice soli i kada zakuva voda spuštamo knedle da se kuvaju.Kad knedle isplivaju
na površinu kuvane su i šupljom kašikom ih vadimo iz vode i spuštamo u šerpicu sa
grizom,uvaljamo ih u griz i slažemo za posluživanje.
Uz knedle sa šampinjonima možemo napraviti sos od dva- tri kuvana šampinjona
(iseckana),dodamo 1 dl kisele pavlake,so,biber, malo pavlake za kuvanje
i sve to dobro umutimo viljuškom.Odozgo dodati još pavlake.
Poreklo recepta-iz moje sveske starih recepata
Нема коментара:
Постави коментар