Potrebno:
1kg očišćenih višanja(marela)
1,25 kg šećera
Izrada:
Višnje dobro oprati i izvaditi koštice.U šerpu debljeg dna od 3 l ,sipati višnje
(red višanja, red šećera).Stavimo šerpu na ringlu na blagu toplotu,pa postepeno
zagrejavamo i pojačavamo temperaturu.Kad počne da vri ,pustimo 10-tak minuta
a onda skinemo šerpu sa šporeta i pokrijemo mokrom kuhinjskom krpom.Tako
neka stoji opet 10-tak minuta.Višnje će pustiti sok za to vreme,pa onda
otkrijemo šerpu i stavimo ponovo na ringlu pa kuvamo dalje,samo varjačom
rasterujemo penu.Kad sa kašike padaju dve-tri kapi gustog soka,slatko je skuvano.
Sklonimo sa vatre,protresemo dobro i skinemo penu i pokrijemo mokrom krpom
pa ostavimo do sutradan.U čiste tegle sipamo slatko od višanja i zatvaramo zatva-
račima koje smo uronili u alkohol ili celofanom koji smo također uronili u alkohol
sa one strane koja ide prema teglici.Dobro zatvorimo ili povežemo celofanom i
ostavimo na hladno i tamno mesto.
Za ovo slatko ne treba limun jer je višnja dovoljno kisela.
Poreklo recepta:starinski recept iz mamine sveske
Нема коментара:
Постави коментар