Potrebno:
2 sveže manje tikvice,3 manja sveža paradajza,150g celera,1 sveža
ljuta papričica,1/2 l jabukovog ili voćnog sirćeta,1 kašika soli,1,5dl
maslinovog ulja,1,5dl suncokretovog ulja,5 zrna bibera,1 kašika
naseckanog pešunovog lista,2 čena belog luka,2-3 lista svežeg bosiljka
Izrada:
Oprane tikvice isečemo na kolutove.Oprani paradajz takođe isečemeo
na kolutove.celer oljuštimo od kore i isečemo na kockice koje samo
malo prokuvamo u vodi(2-3 min).Kad se celer ohladi,zajedno sa
tikvicama i paradajzom slažemo u 2 tegle od 1/2 l ili kao što sam stavljala ja
u jednu od 1 litra sa zatvaračem.
Preliv tzv.marinadu pravimo tako da u staklenu činiju pomešamo sirće,
ulje,so,seckani peršun, seckani beli luk,zrna bibera i nekoliko listova bosiljka.
To promešamo i prelijemo u tegli povrće.pa dobro zatvorimoMariniramo
oko 7 dana.
Nakon toga možemo da koristimo ovo povrće u ove vrele dane
kao salatu .Ja sam je odmah od početka držala u frižideru sve do
služenja.Hladna je ,izuzetna i prijatna.
Poreklo recepta:recept iz moje sveske " letnje arome"
Ovo je fenomenalno,bravo Dobrila!!!Sigurna proba :)
ОдговориИзбришиHvala Marina!:)
Избриши