недеља, 26. јун 2016.

Ukiseljene tikvice i paradajz



Potrebno:
2 sveže manje tikvice,3 manja sveža paradajza,150g celera,1 sveža
 ljuta papričica,1/2 l jabukovog ili voćnog sirćeta,1 kašika soli,1,5dl 
maslinovog ulja,1,5dl suncokretovog ulja,5 zrna bibera,1 kašika 
naseckanog pešunovog lista,2 čena belog luka,2-3 lista svežeg bosiljka

Izrada:
Oprane tikvice isečemo na kolutove.Oprani paradajz takođe isečemeo
 na kolutove.celer oljuštimo od kore i isečemo na kockice koje samo
 malo prokuvamo u vodi(2-3 min).Kad se celer ohladi,zajedno sa
 tikvicama i paradajzom slažemo u 2 tegle od 1/2 l ili kao što sam stavljala ja
u jednu od 1 litra sa zatvaračem.
Preliv tzv.marinadu pravimo tako da u staklenu činiju pomešamo sirće,
ulje,so,seckani peršun, seckani beli luk,zrna bibera i nekoliko listova bosiljka.
To promešamo i prelijemo u tegli povrće.pa dobro zatvorimoMariniramo
oko 7 dana.
Nakon toga možemo da koristimo ovo povrće u ove vrele dane
kao salatu .Ja sam je odmah od početka držala u frižideru sve do
služenja.Hladna je ,izuzetna i prijatna.

Poreklo recepta:recept iz moje sveske  " letnje arome"





2 коментара: