среда, 15. јун 2016.

Gurabije


Potrebno:
-za testo:300g masti,200g šećera,700 g brašna,2 jaja,1 žumance,1 kašika kiselog 
mleka
-za premaz:1 belance
-za posipanje:5 kašika mlevenih oraha,5 kašika kristal šećera

Izrada:
Izraditi mast i šećer dobro,pa dodati jaja,kiselo mleko i dodavati brašno.Kad smo
umesili umereno meko testo uz posipanje brašna na dasku za mešenje,ostaviti testo
da odmara 1/2 sata na hladno.
Na brašnom posutoj podlozi razvaljati testo u debljini malog prsta i vaditi modlama
željene oblike.Četkicom za mazanje naneti na svaki kolačić belanca i posuti orasima,
pa kristal šećerom.Staviti na tepsiju obloženu pek papirom i peći u zagrejanoj rerni
na 200°C 10 minuta.
Gurabije moraju ostati svetle,zato pečemo tako kratko.Ispečene odlažemo 
na tacne da se ohlade.

Poreklo recepta-veoma star recept ,po kojem je pekla kolač baba Leposava iz
 Melenaca( prambaba moga muža)











Нема коментара:

Постави коментар