Potrebno:
-200g ribane šargarepe(mrkve),100g seckanih oraha,100g mlevenih oraha,
150g prah šećera,120g brašna,4 jaja,1/4 kesice praška za pecivo,1 kesica vanil
šećera,1/2 soka od limuna,1/2 čašice (vinjaka )
-glazura od čokolade:60g čokolade,60g šećera,2 kašike vode,40g putera
-za ukrašavaje-marcipan(100g) ,jestiva boja za kolače(narandžasta,zelena kivi)
Izrada:
Izribamo šargarepu na najsitnije i prelijemo vinjakom.
U posebnoj činiji izradimo žumanca sa šećerom,dodamo sok od limuna,zatim
šargarepu,mlevene i seckane orahe,brašno pomešano sa praškom za pecivo,vanil
šećer,pa sve to dobro izmešamo.Posebno umutimo belanca pa ih dodamo uz lagano
mešanje varjačom.Sipamo u kalup za tortu koji smo namazali i posuli brašnom i
obložili dno pek papirom.Pečemo u zagrejanoj rerni na 190°C ,pa nakon 10 minuta
smanjimo na170°C i još 40 minuta pečemo.Ispečenu tortu izvadimo iz rerne i
pustimo da se ohladi,pa nakon toga izvadimo iz kalupa i uklonimo pek papir.
Čokoladnu glazuru pravimo tako da u šerpicu stavimo šećer, vodu, čokoladu za
kuvanje i puter.Sve to otopimo na laganoj temperaturi i prelijemo preko torte.Kad
se glazura ohladila(osušila),pravimo ukrase od marcipana.U manju kuglicu
marcipana sipamo nekoliko kapi kivi ekstrakta(zelena boja)umesimo i napravimo male
zelene listiće.U veću kuglu marcipana stavimo ekstrakta narandže(narandžasta
boja)umesimo i pravimo male šargarepe,kojimadodamo listiće i stavljamo na tortu.
Tortu možemo ukrasiti i slatkim od šargarepe.Ukrašenu tortu ostavimo na hladno
do služenja.
Ova torta je izuzetna zbog sastava oraha,šargarepe,čokoladne glazure,vlažna i
vazdušasta.
Poreklo recepta:recept iz stare Praktične žene (iz mamine sveske)
Нема коментара:
Постави коментар