Potrebno:1/2 kg brašna,5 jaja,1/2 dl vode
Izrada:
Zamesimo testo od 5 jaja i brašna,pa onda ako vidimo da je pretvrdo dodamo malo
vode i mesimo dalje dodajući brašno, kako bi dobili jednu lepu tvrdu masu.Ostavimo
malo da se odmori deset minuta i onda razvijemo testo oklagijom. Sečemo na trake
i sušimo malo na čistom stolnjaku.Pošto je danas lakše sa mašinom za rezance možemo
da napravimo valjak od testa i odsečemo po malo i stavljamo u mašinu ,tako da izlaze
trake koje takođe malo prosušimo.Kad vidimo da se testo malo prosušilo stavljamo u
mašinu i regulišemo debljinu rezanaca kakvu želimo, pa gotove rezance stavljamo na
čistu kuhinjsku krpu ili stolnjak da se suše.Od krajeva koji su deblji ili nepravilni
provučemo kroz mašinu ,regulišemo debljinu i dobijemo šire rezance,pa to isečemo u
flekice,koje također ostavimo da se suše.Kad su dobro osušeni rezanci i flekice
odložimo ih u činije ,mogu dugo da stoje do kuvanja lepih supa ,čorbica i sl.
Poreklo recepta-starinski način mešenja samo malo lakši za pravljenje rezanaca
pomoću mašine za rezance (hvala mojoj bratanici Ljiljani za mašinu)
Kako su fini , tanki, i ja ih pravim ali izgleda moram još dosta da vežbam
ОдговориИзбришиDraga Džoli hvala ,probaj samo ovako kako sam napisala jer ništa nećeš pogrešiti.Pozdrav :)
Избриши