недеља, 7. фебруар 2016.

Medene štanglice




Potrebno:
-osnovno testo-400g brašna,150g masti,180g šećera,1/2 praška za pecivo
I polovina-2 žumanca,1 kašika milerama ili kisele pavlake,ribana korica od 
pola limuna
II polovina-1 žumance,2 kašike meda,1 kašika milerama ili kisele pavlake
preliv-2 belanca+6 kašika šećera,3 kapi vanile,1 rebro čokolade za kuvanje

Izrada:
Mast i šećer  mutimo mikserom,pa dodajemo pomalo brašna pomešano sa 
praškom za pecivo.Posle umesimo rukama testo uz dodavanje vrlo malo brašna.
Kad dobijemo jednu lepu umešenu jufku,podelimo je na  dva dela.U jednu
 polovinu dodamo žumanca ,ribane kore limuna i milerama ,pa zamesimo tu jufku
 da se sve izjednači.Izrežemo dva jednaka pek papira u veličini tepsije(srednje 
veličine),i na jedan stavimo testo koje smo oblikovali u valjak.Prekrijemo drugim
 pek papirom i razvijemo oklagijom u veličini tepsije.Skinemo gornji pek papir i
 prenesemo u tepsiju koju smo  samo namazali malo sa masti,pa skinemo i drugi
 pek papir.Sada testo u tepsiji namažemo sa kiselkastim pekmezom(od kajsija).
U drugu polovinu dodamo žumance,med i mileram ,pa opet to umesimo na
 pek papiru i na isti način prenesemo u tepsiju na namazano testo sa pekmezom.
Pečemo u zagrejanoj rerni na 200°C pa smanjimo na 180°C i pečemo 25
 minuta.Izvadimo kolač iz rerne i prelijemo sa ulupanim belancetom sa 
šećerom i kapi vanile,pa stavimo u rernu na 150°C samo 5 minuta,opet
 izvadimo kolač i naribamo čokoladu za kuvanje i stavimo u rernu još 5
 minuta,samo da se uhvati mala korica.Ništa se neće otopiti čokolada
 već će ostati šare kao ukrasi.Izvadimo kolač iz rerne i ostavimo da se
 ohladi,pa sečemo u štangle.

Poreklo recepta-starinski kolač iz mamine sveske(ovaj kolač se isključivo 
pravi sa masti i zbilja je ukusan i poseban)




Нема коментара:

Постави коментар